Het UWV ziet het aantal IT-professionals zonder baan in februari voor het eerst in maanden stabiel blijven. Het afgelopen jaar telde de uitkeringsinstantie een stijging van liefst 38 procent geregistreerde werkloze IT'ers. Nadat ook de afgelopen maanden er voortdurend meer werklozen bij kwamen, is dat in februari gestokt. Dat blijkt uit cijfers van het UWV WERKbedrijf die Webwereld heeft ingezien.

Met name hbo'ers zonder baan

Het UWV verdeelt de werkloosheid onder IT'ers in drie categorieën. Dat zijn de middelbare elektrotechnische beroepen, hogere elektrotechnische beroepen en wetenschappelijke administratieve beroepen. Met name die middelste groep wordt hard getroffen door de huidige problemen op de arbeidsmarkt: uit de laatste UWV-cijfers blijkt dat er 10.204 IT'ers met een hbo-diploma zonder baan zitten. Dan volgen de mbo'ers met 5940, terwijl er ook nog 254 academici werkloos zijn.

Het afgelopen jaar was sowieso een bijzonder slecht jaar voor de branche. Behalve een eenmalige daling van 2,8 procent in oktober bleef het werkloosheidcijfer stijgen tot ruim 16.000. Een jaar daarvoor bleef het aantal nog geruime tijd onder de 10.000. Vanaf augustus 2012 is de werkloosheid echter, met uitzondering van die oktobermaand, voortdurend gestegen.