Aan de alsmaar stijgende ict-bestedingen lijkt door de economische recessie een einde gekomen te zijn. De groei is eruit, voorspelt marktonderzoeker Gartner in een rapport. Ict-uitgaven zullen in 2009 wereldwijd toenemen met slechts 0,5 procent. In oktober vorig jaar ging Gartner nog uit van een groei van 2,3 procent in 2009.

Het gros van de sectoren laat een vederlichte groei in 2009 zien, maar in sommige sectoren is er zelfs sprake van een afname van het ict-budget. De hardste klappen vallen in de industriële sector (-0,6 procent) en in de wereld van de financials (-0,7 procent). Er wordt gesneden op de ict-budgetten ten opzichte van 2008.

Lichtpuntjes

Een aantal lichtpuntjes zijn de nutssector (+ 2,9 procent), de gezondheidszorg (+ 2,2 procent) en de overheid (+ 2,1 procent), waar budgetten voor ict nog altijd redelijk stijgen. Die percentages zijn peanuts vergeleken met de groei van ict-uitgaven in 2008. Toen groeide het ict-budget in de gezondheidszorg nog met 8,3 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.