IDC kwam vandaag met deze verwachting naar buiten nadat het bekend had gemaakt dat de groei in de betreffende markt in het afgelopen kwartaal is teruggelopen tot 11,6 procent. Verwacht wordt dat deze groei in het volgende kwartaal voor het eerst onder de tien procent zal duiken, meldt Reuters.

Afvlakkende groei

Ondanks het teruglopen van de groei, zijn er in het vierde kwartaal van 2007 maar liefst 300 miljoen telefoons over de toonbank gegaan, hetgeen een record is. Ryan Reith, senior analist bij IDC spreekt over een natuurlijke terugloop van de groei: "In de afgelopen drie jaar fluctueerde de groei binnen de industrie tijdens het feestdagenkwartaal tussen de 18 procent en 30 procent, nu is het dus teruggevallen naar 11,6 procent. Het was niet realistisch om te denken dat de groei van de afgelopen jaren er eentje was die te handhaven viel. We verwachten dan ook dat de groei in 2008 onder de tien procent blijft en dat dit ook in de jaren daarna zo zal zijn".

Samsung passeert Motorola

In het jaar 2007 zijn er in totaal 1,1 miljard mobiele telefoons verkocht over de hele wereld, 12,4 procent meer dan in het jaar daarvoor. De trage groei ten spijt is er in de onderlinge verhoudingen binnen de markt wel veel veranderd. Motorola, lange tijd nummer 2 in de markt achter Nokia, had te kampen met tegenvallende resultaten en moest z'n positie afstaan aan Samsung. Dit bedrijf groeide bijna vier keer zo snel als de markt zelf, onder andere dankzij geavanceerde nieuwe modellen voor de Europese en Amerikaanse markt.

Nokia heerst

Nokia verstevigt haar positie als onbetwiste marktleider met een marktaandeel van 40 procent en in totaal meer verkochte toestellen dan concurrenten Samsung, Motorola en Sony bij elkaar. Het bedrijf produceerde gemiddeld 1,5 miljoen telefoons per dag, een aantal dat nog naar beneden werd gedrukt door een tekort aan onderdelen.