Dat blijkt uit een kwartaalonderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC. Redenen voor de stabiele groei zijn onder meer de lage verkoopprijzen, opkomende nieuwe markten en de stijgende vraag naar draagbare computers.

Na een jaar met veelbelovende cijfers, voorspelt de marktvorser ook voor de komende jaren een sterke groei in pc-verkopen. Voor 2005 rekent het onderzoeksbureau wereldwijd op een groei van 11,4 procent (naar 199,2 miljoen stuks) verwacht.

De groei wordt dit jaar vooral veroorzaakt doordat meer consumenten een computer aanschaffen. China vormt hierop de grote uitzondering: daar worden, dankzij de florerende economie vooral pc's verkocht voor commerciële doeleinden.

Voor 2006 voorspelt IDC een groei van 'slechts' 9 procent. Dat is rooskleuriger dan een eerdere voorspelling van maart dit jaar. IDC verwacht niet dat de pc-verkopen de komende tien jaar minder dan 8 procent per jaar zal zijn. Volgens de onderzoekers komt dat onder andere door de opkomst van relatief nieuwe pc-markten in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika.