Volgens het World Information Access Report van de universiteit van Washington zijn er vorig jaar al 36 bloggers gearresteerd, terwijl het tussen 2003 en 2007 in totaal om 64 arrestaties ging, zo bericht Ars Technica.

Daarbij waarschuwt Phil Howard, auteur van het onderzoeksrapport, dat het werkelijke aantal arrestaties mogelijkerwijs veel hoger ligt. Het onderzoek is namelijk gebaseerd op zaken die in de media zijn behandeld. Het werkelijk aantal arrestaties ligt waarschijnlijk veel hoger.

Aanleidingen

Volgens het rapport zijn er zes categorieën van redenen voor arrestatie van bloggers: schending van culturele normen, sociaal protest in blogvorm, blogs over openbaar beleid, blogs over politieke kopstukken, het aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen en 'overige' aanleidingen. Behalve Iran, Egypte en China komen Syrië, Saoedi-Arabië, Singapore, Maleisië en Thailand in het rapport voor. De arrestatie van Chinese bloggers wordt vergemakkelijkt door de bereidheid waarmee westerse internetbedrijven als Yahoo details over bloggers aan de overheid daar verstrekken. Daarnaast houden alle zoekbedrijven die actief zijn in China zich aan de strenge censuurvoorschriften.

Jonge meisjes

Ook landen in liberaal-democratisch landen zoals Frankrijk, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn bloggers gearresteerd. Daarbij ging het echter niet om politieke zaken. Zo is vorig jaar in Los Angeles een blogger gearresteerd omdat hij schreef over zijn passie voor minderjarige meisjes. De Engelse arrestatie betrof Gavin Best, die na zijn arrestatie voor diefstal de familie van een politieman bedreigde.