De registratie van deze particuliere namen gaat op 15 november van start. Minister Van Boxtel besloot vorige week dat er geen enkele reden meer is tot uitstel. De VVD en het CDA vroegen in een debat om de uitgifte op te schorten omdat ze bang zijn voor chaos.

De Nederlandse privacy- en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft zich gevoegd bij de critici van het systeem van particuliere domeinnamen. Het plan van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) vertoont volgens Bits of Freedom 'ernstige gebreken'.

'Tweederangs domeinen'

Allereerst vindt Bits of Freedom dat particulieren met het nieuwe domein – met de vorm jansen.234.nl – geen volwaardig domein in handen hebben, zoals instellingen en bedrijven dat wel hebben. Het nummerdomein wordt door de organisatie betiteld als een moeilijk te onthouden 'tweederangs domein'.

"Het plan van de SIDN leidt onder gebrek aan kwaliteit, niemand gaat deze nummer-domeinen serieus nemen. Daarnaast veroorzaakt de verplichting tot legitimatie een onnodige inbreuk op de privacy.

Deze situatie had voorkomen kunnen worden wanneer burgers betrokken of vertegenwoordigd zijn bij de besluitvorming over het .nl domein", aldus Maurice Wessling van Bits of Freedom.

In tegenstelling tot bij .nl, wordt bij de registratie van .com, .net en .nu-domeinen geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven en particulieren. "De Nederlandse situatie is echter nog verre van geliberaliseerd", concludeert Bits of Freedom.

Via een omweg kunnen particulieren overigens al enige tijd .nl-domeinen registreren zonder storende cijfercombinaties. Freehosting is een van de hostingprovider die deze mogelijkheid bieden. Omdat het recht een second level-domeinnaam (zoals www.jansen.nl) is voorbehouden aan bedrijven en instellingen, geeft Freehosting een dergelijke naam af in licentie. De naam kan dus door de particulier gebruikt worden, maar is niet in zijn bezit. Come Online biedt een soortgelijke service, hier komt het domein wél in bezit van de aanvrager.

Privacy

Net als provider XS4ALL vreest Bits of Freedom voor de privacy van de particulier bij de cijferdomeinen. Doordat de SIDN slechts één domein per persoon wil uitgeven, worden particulieren verplicht een identificatie te tonen die vervolgens in een register wordt opgeslagen. "De privacy-inbreuk wordt feitelijk veroorzaakt door een kunstmatig gecreëerde schaarste. Bovendien heeft het plan alle ingrediënten om uit te groeien tot een soort internet persoonsregister", aldus Bits of Freedom.

Tot slot kraakt de organisatie het besluitvormingsproces binnen de SIDN, die geen enkele rekening zou houden met de belangen van burgers. "De SIDN benoemt een eigen bestuur en stelt zelf het reglement op. Alleen bedrijven hebben een beperkte invloed (adviesrecht) op de gang van

zaken binnen de Stichting. Domeinnamen zijn echter een publiek goed waarin de belangen van bedrijven en particulieren evenredig vertegenwoordigd dienen te zijn", zo vindt Bits of Freedom.