Het lobbyen voor en tegen nieuwe internationale regels voor het internet nadert het kookpunt voorafgaand aan het cruciale VN-congres over het internet, in december in Dubai.

'Internettolweg komt er'

ETNO-voorzitter Luigi Gambardella is vol vertrouwen dat het voorstel van de Europese telecombedrijven voor een aparte tolweg op het internet zal worden aangenomen. Voor die tijd wordt het nog besproken op een belangrijke vergadering van Europese toezichthouders, verenigd in CEPT.

CEPT vormt een cruciaal machtsblok binnen ITU, dus hun steun kan doorslaggevend zijn. In een eerdere fase steunde CEPT ook een plan om het spoofingverbod voor telefonie uit te breiden naar het internet. Uiteindelijk heeft de CEPT zijn steun ingetrokken, nadat duidelijk werd dat dit het einde zou betekenen voor veelgebruikte IP-technieken als VPN, NAT en Tor.

Verhagen tegen, Kroes niet

ETNO denkt CEPT en de andere ITU-leden wél te kunnen overtuigen van de noodzaak voor een aparte tolweg op het internet, als er over wordt beslist op het WCIT-congres van de ITU in Dubai. “Het ETNO voorstel ligt op tafel en zal besproken worden in Dubai. We zijn vol vertrouwen dat het wordt aangenomen," tweet Gambardella.

Eerder keerde Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, zich tegen het ETNO-plan, omdat hiermee de netneutraliteit wordt geschaad en de telco's de netwerken kunnen monopoliseren. Eurocommissaris Neelie Kroes houdt zich op de vlakte over het controversiële plan.

Vrees voor internetcoup

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan draait de lobbymotor echter ook op volle toeren. Het grootste bezwaar van de Amerikanen betreft niet zozeer een aparte internettolweg, maar dat er in december überhaupt meer macht komt te liggen bij ITU.

Er liggen namelijk talloze voorstellen, variërend om het internetbeheer van ICANN over te hevelen naar de VN, tot meer nationale soevereiniteit over internet binnen landsgrenzen. Dat laatste zou tot balkanisering van het internet leiden en steeds verdergaande censuur sanctioneren, vrezen de critici.

Belang bij status quo

Die critici hebben veelal ook economische belangen bij het handhaven van de status quo. Onderzoeksbureau Analysys Mason publiceerde afgelopen week nog een rapport met de duidelijke conclusie: aanvullende, supranationale regelgeving is een gevaar voor het huidige succesmodel van decentraal en veelal privaat beheer van het internet. Het rapport is, niet geheel verrassend, tot stand gekomen met geld van Amerikaanse internet- tech, en telecomgiganten als Google, Microsoft, Intel, Amazon, AT&T en Verizon.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging Center for Democracy and Technology (CDT) is een petitie gestart tegen de uitbreiding van de macht van de ITU naar het internet.

Balkanisering al een feit

Volgens Milton Mueller, professor internet governance, is de angst voor een coup van de ITU ongegrond. Het zijn vooral opgeblazen angstgevoelens die afleiden van de huidige situatie: nationale staten zijn nú al vergaand bezig om binnen hun grenzen het internet dicht te timmeren met locale wet- en regelgeving. En die trend is niet alleen zichtbaar in China of Iran, maar ook in de VS en Europese landen, concludeert Mueller.