De mededingingsautoriteit van de Europese Commissie is van plan begin december groen licht te geven voor de overname van het Finse Nokia door Microsoft. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee bronnen die bekend zijn met de materie. De goedkeuring van de deal zou zonder voorwaarden zijn. De deadline voor de bekendmaking van de toestemming zou 4 decemer zijn.

Licentie van 10 jaar

Microsoft maakte de overname van de mobiele tak van Nokia begin september bekend. Het totale met de acquisitie gemoeide bedrag is 5,4 miljard euro. Het betreft het verstrekken van een tienjarige, non-exclusieve licentie op Nokia's patentportfolio. Van het roemruchte Finse bedrijf blijft alleen de netwerkinfrastructuur, kaartenplatform HERE en de R&D-afdeling zelfstandig.

De aandeelhouders van Nokia stemden afgelopen week al in met de overname van het bedrijf dat goed is voor 4 procent van het bruto nationaal product van Finland. Microsoft heeft ook nog de toestemming nodig van verschillende mededingingsautoriteiten. Toezichthouders in Rusland, India, Turkije en Israel hebben ook al hun goedkeuring gegeven.

Elop vult zijn zakken

De overname levert Nokia's ex-CEO Stephen Elop een enorme bonus op. De van Microsoft afkomstige Elop verhuist mee terug van Nokia naar zijn oude werkgever. Hij houdt daar circa 18,8 miljoen dollar aan over: 4,1 miljoen euro salaris, 100.000 euro aan diverse uitkeringen en zijn aandelen ter waarde van 14,6 miljoen euro. De Raad van Commissarissen zou van het contract van Elop niet op de hoogte zijn geweest.