"Alleen als de politie een 'hit' constateert tussen een gescand kenteken en een kenteken in het bestand waarmee wordt vergeleken, mogen de gegevens worden gebruikt," concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens in een analyse.

"Gescande kentekens die niet leiden tot een 'hit' moeten direct worden vernietigd", stelt het CBP. Als de gegevens wel bewaard zouden worden "wordt iedereen die over een weg rijdt waar kentekenherkenning plaatsvindt als een potentiële verdachte beschouwd". En dat is in strijd met de wet.

Systeem al in gebruik

Het systeem van automatische kentekenherkenning wordt op dit moment al ingezet bij het controleren van parkeerplekken. De politie kan zo efficiënter controleren of parkeergeld is betaald.

Er waren nog geen juridische richtlijnen voor het scannen. In grote steden zoals Amsterdam wordt al gewerkt met dit systeem. Daarnaast willen meerdere grote gemeenten komend jaar overstappen op nieuwe digitale parkeercontrolesystemen. De gemeenten hopen op jaarbasis miljoenen euro's te besparen aan apparatuur, handhaving en personeelskosten.

De richtlijnen van het CBP zijn nog niet definitief. Het college heeft ze verspreid waarna er bezwaar tegen de regels gemaakt kan worden. Later worden de definitieve regels bepaald.