Sony was in verschillende class action-rechtszaken aangeklaagd vanwege het gebruik van de omstreden XCP-kopieerbeveiliging van First 4 Internet. Vorig jaar november bleek dat hierin een rootkit zat die zich zonder medeweten van de gebruiker op de pc installeerde. Een patch die vervolgens door de platenmaatschappij werd uitgebracht, zette de pc wagenwijd open voor kwaadwillenden. Sony kreeg daarom veel kritiek over zich heen wat resulteerde in drie rechtszaken in Amerika.

Eind vorig jaar kwam Sony tot één schikking waarbij is afgesproken dat iedereen in de Verenigde Staten die een cd heeft gekocht met de XCP-beveiliging bij Sony kan aankloppen voor een vergoeding. Deze bestaat uit een bedrag van 7,50 dollar en een gratis te downloaden album of drie te downloaden albums.

De rechter heeft dit voorstel nu goedgekeurd op voorwaarde dat Sony stopt met het gebruik van de software. In de schikking is verder opgenomen dat Sony eventuele nieuwe kopieerbeveiligingen moet voorleggen aan een gekwalificeerde onafhankelijke partij. Daarnaast moet het bedrijf tot eind 2007 een schriftelijke verklaring bij verkochte cd's voegen, waarin omschreven staat welke kopieerbeveiligingssoftware is gebruikt.

De schikking geldt niet alleen voor mensen die Sony-cd's hebben gekocht met de XCP-rootkit, maar ook voor mensen die cd's hebben gekocht met de zogeheten Mediamax-software van Sunncomm International.

Tegen Sony loopt nu alleen nog een rechtszaak, aangespannen door de staat Texas, wegens het overtreden van de antispyware-wetten.