Canonical-ontwikkelaar Dustin Kirkland schrijft op zijn blog: "Ik denk dat we in de Ubuntu Server gemeenschap de leidende partij zijn in het ontwikkelen van een Linux-distributie voor energie-efficiënte servers. Ik hoop dat tegen de 10.04 LTS release de Ubuntu Server wijd wordt erkend als het 'de facto' Green Computing server platform."

Ontwikkeling al bezig

De evolutie naar een groene Ubuntu Server is al ingezet in versie 9.04. Zo werd het pakket pm-utils aan de server toegevoegd, waardoor Ubuntu-servers in suspend en hibernate modus kunnen gaan. Als het BIOS het ondersteunt, kan een Ubuntu-server van op afstand zelfs ontwaakt worden. De ontwikkelaars schakelden ook cpu frequency scaling in, waardoor een Ubuntu-server zijn processorfrequentie en dus vermogenverbruik terugschakelt wanneer hij niet volledig gebruikt wordt. Verder zijn toen ook tools zoals pwrkap en powerman toegevoegd.

Groen met Ubuntu Enterprise Cloud 9.10

Deze ontwikkelingen gaan verder in Ubuntu 9.10, dat later dit jaar uitkomt. Karmic Koala kent de introductie van PowerNap, een programma dat Canonical ontwikkeld heeft als een soort 'screensaver' voor servers. Een Ubuntu-server die PowerNap draait, kan geconfigureerd worden om een specifieke actie uit te voeren wanneer er geen activiteit is. Daarvoor controleert het welke processen er draaien en of er toetsenbord- en muisactiviteit is. Het bijbehorende programma PowerWake kan de server daarna van een afstand wekken, zowel via het MAC-adres, het IP-adres als de hostnaam. Bovendien maakt Eucalyptus in Ubuntu 9.10 gebruik van PowerNap en PowerWake om energie te sparen in de cloud: servers die geen virtuele machines draaien worden in slaap gewiegd en slapende systemen worden alleen gewekt wanneer de huidige capaciteit niet voldoende is om een nieuwe virtuele machine te starten.

Laagvermogen architecturen in Ubuntu 10.04

Kirkland blikt ook al vooruit naar Ubuntu Server 10.04. Hoewel er nog geen specifieke plannen zijn, vermeldt hij al dat men er werk van zou kunnen maken om Ubuntu Server beter op de energiezuinige Intel Atom-gebaseerde computers te laten werken. Hij ziet ook wel wat in ARM-gebaseerde servers met SSD's, die slechts een fractie van het verbruik van de huidige servers hebben. Gezien Ubuntu sinds versie 9.04 ook een ARM-port heeft, is de kans reëel dat Ubuntu Server volgend jaar op een ARM-gebaseerde NAS kan draaien. Bron: Techworld