Woensdag onthulde Webwereld dat de politie een pdf-document heeft gewist waarin mogelijk bewijs stond over wat er precies mis is gegaan bij het verstrekken van een wapenvergunning aan de Alphense moordenaar Tristan van der Vlis. Ook na drie maanden zoeken kon het Openbaar Ministerie (OM) het bewuste bestand niet terugvinden.

Onaanvaardbaar

Experts stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit bestand daadwerkelijk niet is gearchiveerd. Daarnaast is de politie in overtreding als het bewuste document daadwerkelijk niet terug te vinden is. De overheid moet volgens de Archiefwet dergelijke bestanden 20 jaar opslaan.

"Het is onaanvaardbaar dat dit pdf-bestand gewist heeft kunnen worden," zo stelt Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks in een e-mail aan Webwereld. Terwijl ieders dataverkeersgegevens tegenwoordig langdurig worden bewaard, kunnen politie en justitie zelfs tegen wettelijke voorschriften in bepalen welke documenten wel en welke niet bewaard worden."

Onafhankelijk onderzoek

Daarom eist hij uitleg van de minister van Veiligheid en Justitie. De politie moet van de partij een aanbod van it-experts aannemen om de file alsnog uit de systemen te vissen. "Deze deskundigen, waaronder een hoogleraar informatica, beweren dat het document simpelweg nog moet bestaan en te achterhalen is. De schijn moet worden weggenomen dat politie en justitie dit document eigenlijk helemaal niet willen terugvinden." Volgens Dibi is dit aanbod zonder opgaaf van reden afgewezen.

Daarnaast wil de partij een onafhankelijk onderzoek van de Rijksrecherche naar hoe dit heeft kunnen misgaan. Ook moeten onafhankelijke experts uitzoeken of de de digitale archivering van politiedocumenten verbeterd kan worden.

Vragen PDF Tristan Alphen