Het plan voor .denhaag is afkomstig van GroenLinks-raadslid David Rietveld. Hij riep donderdag het Haagse College van Burgemeester en Wethouders op om .denhaag en .thehague te reserveren. Rieveld stelde daar schriftelijke vragen over en verwacht een positief antwoord.

Eerder deze week spraken provinciale bestuurders en volksvertegenwoordigers in Friesland al hun steun uit voor de registratie van een Friese domeinnaamextensie .frl, wanneer dat mogelijk wordt.

Nieuwe regels

Vorige week stemde de ICANN, de internationale organisatie die toeziet op het wereldwijde domeinnaamsysteem, in met een voorstel om het aantal zogeheten top level domains uit te breiden en de regels daarvoor te versoepelen. Daardoor kunnen bedrijven en organisaties die aan de voorwaarden voldoen straks eigen top level domains aanvragen en daaronder domeinnamen gaan uitgeven.

Als de nieuwe ICANN-regels van kracht worden, moet de gemeente Den Haag die kans grijpen, stelt Rietveld. "Deze nieuwe domeinnaamextensies geven de gemeente Den Haag een unieke kans om de stad te promoten en instellingen en organisaties een passende plaats op internet aan te bieden. Ik verwacht dat het College er net zo over denkt en bijvoorbeeld www.gemeentemuseum.denhaag binnenkort 'on line' komt."

Commercieel

Het is de vraag of gemeente en provincies ook echt domeinnamen onder hun extensie mogen gaan verkopen. Dat kan een commerciële activiteit zijn die strijdig is met Europese mededingingsregels. "Als dat zo zou zijn, kunnen we het onderbrengen bij een stichting, een soort SIDN", aldus David Rietveld tegen Webwereld. "Je moet er voorwaarden aan verbinden. Je moet geen bedrijfje gaan spelen."

De benodigde zestigduizend euro die de ICANN zou gaan rekenen vindt Rietveld 'het wel waard'. Hij denkt dat de stichting zichzelf wel zou kunnen bedruipen. "Die zou verschillende tarieven voor verschillende instellingen of bedrijven uit de stad kunnen rekenen." Onduidelijk is of een gemeente als voorwaarde kan stellen dat partijen met een .denhaag-domein alleen uit Den Haag zelf afkomstig mogen komen.

De gemeente Den Haag was vorig jaar ook actief in de 3D-wereld Second Life met een eigen strandtent. Die wordt inmiddels niet meer bijgehouden. Ook de lokale GroenLinks-fractie hield er een paar keer virtueel spreekuur. "Maar dat liep geen storm. We zijn er mee opgehouden." Rietveld vond het weliswaar de moeite waard om Second Life eens te proberen, "maar zo'n domeinextensie is nuttiger."

Friesland

Twee jaar geleden bleek een nieuwtje over de oprichting van de Friese domeinextensie .fy nog een 1 April-grap. Deze week opperden zowel leden van de Provinciale Staten als de Gedeputeerde Staten van Friesland het plan de benodigde circa 60 duizend euro bij elkaar te krijgen om Friesland via de ICANN een eigen top level domain te geven, zo schrijft het Friesch Dagblad. De voorkeur zou uitgaan naar .frl.

"Zolang de kosten niet in de miljarden lopen, vind ik dat we het mogelijk moeten maken Friese domeinnamen te registreren", sprak voorman Johannes Kramer van de Fryske Nasjonale Partij.