Volgens GroenLinks leren mbo-leerlingen op ict-opleidingen vooral te werken met software van slechts drie grote bedrijven, namelijk Microsoft, Cisco en Oracle. GroenLinks heeft daarom Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Heemskerk.

Onwenselijk

De partij vindt het onwenselijk dat ict-ers in opleiding enkel leren omgaan met oplossingen van die bewuste ict-bedrijven. “Dat is hetzelfde je als toekomstige verkoper alleen leert om het kassasysteem van één winkelketen te gebruiken”, schrijft Tweede Kamerlid Kees Vendrik op de site van GroenLinks. Bovendien druist het in de ogen van GroenLinks in tegen de kabinetsvisie Nederland Open in Verbinding.

GroenLinks baseert hun de Kamervragen op een blogpost van Wilfred Rubens, GroenLinks-lid en beleidsmedewerker bij een onderwijsinstelling die MBO-opleidingen aanbiedt in Noord-Limburg.

Monopolievorming

Rubens meldt dat er “een ongewenste ontwikkeling is met betrekking tot vergaande samenwerking tussen ict-opleidingen op het mbo, en Microsoft, Cisco en Oracle ”. Volgens Rubens kan de samenwerking leiden tot 'monopolievorming op het gebied van ict via de achterdeur'.