In Kamervragen aan minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) vraagt Peters om binnen de Europese Unie te pleiten voor een wet op mondiale vrijheid van toegang tot het internet. Met die wet zouden bedrijven als het Finse Nokia en het Duitse Siemens kunnen worden bestraft.

GroenLinks reageert daarmee op het bericht dat de joint venture Nokia Siemens Networks geavanceerde netwerkapparatuur aan Iran heeft verkocht. Daarmee kan het regime onder meer door meer middel van deep-packet inspecties het internet in de gaten te houden en filteren.

Telefoons kapot maken

Nokia Siemens ontkent zelf er met het systeem gecensureerd of gemonitord kan worden. Het zou gaan om netwerkapparatuur voor mobiele telefonie die de mogelijkheid biedt aan overheden om gesprekken af te tappen, zoals zo ongeveer ieder land heeft. Desondanks zijn er boze consumenten die Nokia schrijven dat ze hun telefoon kapot maken en verder oproepen tot een boycot van de bedrijven "totdat ze de juiste ethische keuze kunnen maken".

GroenLinks-Kamerlid Peters pleit er voor om vooruitlopend op een Europese wet een Nederlandse wet aan te nemen, waarmee Nederlandse bedrijven aangepakt kunnen worden als zij repressieve regimes helpen het internet te controleren. Zo'n wet zou volgens Peters gemodelleerd moeten worden naar het Amerikaanse wetsvoorstel Global Online Freedom Act, dat handel met autoritaire staten aan banden legt. Eurocommissaris Viviane Reding heeft al eerder laten weten zo'n wet wat haar betreft te ver gaat.

'Internet is fundamenteel mensenrecht'

Peters zegt, verwijzend naar een recente uitspraak van de Franse Constitutionele Raad, dat "vrije toegang tot internet een fundamenteel mensenrecht is dat regeringen aan iedereen moeten garanderen".

Ook ondersteunt GroenLinks initiatieven om via de overtollige servercapaciteit van universiteiten, instanties en bedrijven anonieme proxyservers op te zetten voor mensen in Iran. Op die manier kunnen Iraniërs via steeds wisselende ip-adressen uit de hele wereld de webblokkades omzeilen.