Ajax wordt gebruikt om webpagina's zo te laten werken alsof het normale desktop-software is. De techniek wordt vaak in een adem genoemd met de Web 2.0-gedachte. Onder andere Gmail en Google Maps maken gebruik van Ajax.

Vooralsnog zijn er geen concrete plannen om de techniek te promoten. Het beperkt zich tot informeel overleg tussen de aangesloten bedrijven om zo Ajax-ontwikkeling te vergemakkelijken. De zogeheten Open Ajax-groep wil het gebruik van Ajax stimuleren door te benadrukken dat het een open technologie is dat geschikt is voor elk type apparaat.

"Zimbra doet mee aan Open Ajax, deels om er voor te zorgen dat Ajax de populaire techniek wordt en open source blijft", zegt Scott Dietzen. Dietzen is bang dat de keus van ontwikkelaars valt op gesloten technieken, zoals Atlas van Microsoft. Om zijn woorden kracht bij te zetten heeft Zimbra instrumenten vrijgegeven (pdf) om te ontwikkelen met Ajax.

Dietzen hoopt dat ontwikkelaars op termijn kunnen werken zonder dat daarbij diepgaande programmeerkennis nodig is. "Ik hoop dat het ontwikkelen twee- tot driemaal gemakkelijker wordt in de nabije toekomst."

IBM

IBM geeft ook technologie vrij die het intern heeft ontwikkeld. Rod Smith van IBM: "Het is beter als we collectief aan de promotie van Ajax werken in plaats van het ieder voor zich te proberen."

De Open Ajax-alliantie bestaat uit onder andere IBM, Google, Oracle, Mozilla, Yahoo, Zimbra, Red Hat en de Eclipse Foundation.