De gemiddelde prijs voor een 16 GB wifi iPad 2 op eBay is 697 dollar, 198 dollar meer dan de prijs die Apple ervoor vraagt. Dat is dus een gemiddelde winst van 40 procent. De duurdere 64 GB wifi model kost gemiddeld 963 dollar, 53 procent boven de winkelprijs.

Volgens onderzoeker Ezra Gottheil van Technology Business Research is de aanvoer van iPads naar de winkels minimaal en is er veel onzekerheid of Apple op korte en middellange termijn wel aan de enorme vraag kan voldoen. Dat heeft mede te maken met de aardbeving in Japan, waardoor de toevoer van bepaalde onderdelen voor de iPad stokt. Veel fabrieken in Japan zijn nog steeds dicht.

Bijna een maand wachten

Op de Amerikaanse internetwinkel van Apple wordt momenteel melding gemaakt van een levertijd van drie tot vier weken. Diezelfde termijn wordt gehanteerd bij de Europese online winkels van de leverancier. Ook de stenen winkels kennen een beperkte voorraad; veel klanten grijpen mis en kunnen alleen een bestelling plaatsen. Volgens Gottheil hebben mensen die in de eerste dagen wel iPads in handen hebben gekregen, die nu weer in de (online) verkoop gebracht. “Ze maken er een eigen handeltje van.”

Duizenden iPads te koop

De meeste iPads die op eBay te koop worden aangeboden zijn het instapmodel met 16 GB opslagruimte en alleen wifi en het duurste model van 64 GB met wifi en 3G, met een aandeel van respectievelijk 30 en 23 procent van het totale aanbod. In totaal zouden volgens eBay ongeveer twaalfduizend iPad 2’s te koop staan op de site.

Op Marktplaats worden eveneens nieuwe iPads 1 aangeboden, tegen lagere prijzen dan in Amerika. Toch wordt er geregeld zo’n honderd euro meer voor gevraagd dan de iPad 2 in de winkel kost. Er staan enkele tientallen te koop, zo wijst een zoekopdracht op de site uit.