Vorig jaar april meldde de stichting nog trots dat het de eerste Nederlandse gemeente zou worden met een stadsdekkend wifi-netwerk. De voorzitter van de stichting en de directeur van Unwired Holdings stonden beiden blij lachend op foto, maar nu is de relatie verzuurd.

Uitrol gesneefd

Unwired was verantwoordelijk voor de uitrol van een stadsdekkend draadloos netwerk in de stad Groningen. De Stichting Draadloos Groningen stond garant voor de afname van 3 miljoen euro aan diensten.

Er was afgesproken dat per medio oktober 2010 de helft van de bebouwde kom van Groningen gedekt zou moeten zijn. Begin 2011 zou de hele stad volgen. De huidige dekking is echter slechts 3 procent van het gebied. Na gesprekken is uiteindelijk besloten het contract eenzijdig op te zeggen.

De stichting voor dit draadloze stadsnetwerk is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen. Sinds 2006 is de stichting al bezig om het project rond te krijgen.

Geen doorstart

Een doorstart van het project is volgens de stichting niet meer realistisch. “De stad Groningen is zijn voorsprong op het gebied van stadsdekkende draadloze netwerken kwijt.” Draadloos Groningen gaat nu onderhandelen met marktpartijen of zij het netwerk willen overnemen.