Uit de tienduizenden voorinschrijvingen bij de Free Record Shop voor de nieuwste spelcomputer van Sony concludeert de platenzaak dat veel gamers hebben uitgekeken naar zijn komst. Het feest is op donderdagavond zeven uur in Hotel Arena in Amsterdam van start gegaan en duurde tot één uur 's nachts. Om middernacht precies werd de eerste Playstation 3 (PS3) verkocht.

Het event blijkt populair onder de gamers. De platenzaak laat weten dat de kaarten binnen drie uur na de start van de verkoop al uitverkocht waren. Niet alleen de Free Record Shop heeft extra aandacht besteed aan de introductie van de PS3, ook Digifan in Haarlem opende 's nachts zijn deuren voor liefhebbers die niet konden wachten.

In totaal zijn er 1 miljoen modellen voor de PS3 beschikbaar in Europa. De prijs van de PS3 bedraagt 599 euro. In Europa zal echter één model, in plaats van twee modellen, op de markt worden gebracht. Dat wil zeggen dat er voor Europa één versie beschikbaar zal zijn met een harde schijf van 60 GB. In de Verenigde Staten is ook een goedkopere versie verkrijgbaar met 20 GB geheugen.

Vorige maand werd bekend gemaakt dat in de Europese versie het zogeheten 'Emotion Engine'-component wordt vervangen door emulatiesoftware. Dit drukt de productiekosten, maar ook de functionaliteit. Hierdoor kunnen minder PS2-spellen op de nieuwe spelcomputer afgespeeld worden.

Met de komst van de PS3 krijgt de strijd tussen het hd-dvd- en het Blu-ray-formaat een nieuwe impuls. Het is op de PS3 mogelijk om Blu-ray-dvd's af te spelen, waarmee de spelcomputer op dit moment een van de goedkoopste Blu-ray-spelers is. Ook is het mogelijk om met de PS3 muziek en foto's op te slaan.

In de Verenigde Staten en Japan werd de Playstation 3 al in november geïntroduceerd.