De nieuwe wijziging aan het algoritme focust zich op meer zoekrelevantie met Google’s Knowledge Graph-database. Deze informatie-database (‘Kenniskaart’ in het Nederlands) geeft direct samenhangende informatie weer in een kader rechts van de zoekresultaten en bestaat volgens Google’s zoekgoeroe Amit Singhal inmiddels uit 570 miljoen concepten en de onderlinge relaties hiertussen.

Complexere vragen

Gebruikers merken verder weinig van de wijziging van het algoritme. Maar omdat Google steeds complexere zoekquery’s mogelijk maakt, onder meer via spraaktechnologie (Google Now) in Chrome en op smartphones, blijft het de wiskundige formules aanpassen achter de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Eén van de nieuwe mogelijkheden is het kunnen beantwoorden van langere, meer complexe vragen in Google Search.

Klik voor groot

De update, die de naam Hummingbird mee krijgt, is de grootste aanpassing aan de kern van Google’s algoritme sinds begin 2010. Toen ging het volledige indexeersysteem op de schop - projectnaam Caffeine - waarbij een grote stap voorwaarts werd gemaakt in het bijna real-time indexeren van resultaten. Sindsdien worden websites 50 procent sneller geïndexeerd.

Hummingbird is al uitgerold

Sindsdien wordt het web in kleine delen geanalyseerd, en worden veranderingen continu en wereldwijd direct doorgevoerd in de index. Dit systeem bevordert ook de schaalbaarheid met het oog op de continue explosieve groei van het internet.

Over de nieuwe update Hummingbird is verder nog weinig technische informatie bekend. De update is vorige maand al uitgerold, laat Google weten op een persevent vanwege het vieren van zijn 15-jarige bestaan. Daarbij nam het journalisten van onder meer Forbes mee naar de plek waar het in september 1998 allemaal ooit is begonnen: een garage in Menlo Park, Californië.

Webwereld vat de 15-jarige geschiedenis van Google samen in deze tijdlijn vol hoogte- en dieptepunten. (Klik hier voor een grotere versie)