Qurius uit Zaltbommel is in grote problemen gekomen na een ernstige tegenvaller in Duitsland en een zwakke markt in Nederland. Daardoor kwam het bedrijf in zware liquiditeitsproblemen. Door de overname ontstaat nu een bedrijf met meer dan 1650 werknemers in twintig landen. De gecombineerde omzet over 2011 is 180 miljoen euro.

De overname bestaat uit twee stappen. Eerst worden de werkmaatschappijen van Qurius in Duitsland en Groot-Brittannië voor zes miljoen euro overgedragen aan Prodware. Daarvan wordt 3,5 miljoen betaald in aandelen, 2,5 miljoen in direct kasgeld waarmee Qurius direct zijn uitgaven weer kan dekken.

Liquidatie Qurius in twee stappen

De tweede stap is de verkoop van de activiteiten in Tsjechië en Nederland plus de werkmaatschappij QIPtree voor 12,5 miljoen euro. Daarvan is 1 miljoen euro aan kasgeld, 2 miljoen euro aan aandelen Prodware en 9,5 miljoen euro aan overname van schulden van Qurius. Na die tweede stap wordt Qurius geliquideerd.

De eerste stap is niet meer terug te draaien, de tweede stap kan nog worden voorkomen als er een beter bod komt dan de 12,5 miljoen euro die Prodware er voor over heeft. Een nieuw bod zou minimaal 14 miljoen euro moeten bedragen, zegt Qurius in een verklaring. Verder moeten de schuldeisers van Qurius en de mededingingsautoriteiten nog toestemming geven.

Europese expansie doet Nederlanders das om

Eerder had Qurius al de werkmaatschappijen in Spanje en België aan Prodware verkocht, dat tevens een flink aandeel nam in Qurius zelf. De Europese expansiedrift van de Nederlandse onderneming, dat enkele jaren geleden door de overname van concurrent Watermark de grootste Microsoft Dynamics-leverancier van Nederland werd, heeft Qurius uiteindelijk de das omgedaan.

Prodware was dus al grootaandeelhouder in Qurius, dat begin juli nog meldde dat het in gesprek was met meerdere kandidaten voor een overname. Het concurrerende bedrijf Detron Groep van de ambitieuze ondernemer George Banken had ook belangstelling, maar dat bod werd afgewezen. Banken is eveneens aandeelhouder in Qurius en kan de overname door Prodware nog frustreren. Hij heeft eerder al gedreigd met een mogelijke rechtszaak.