De groep, die circa 50 bedrijven en instellingen telt, stelt dat de Amerikaanse overheid op federaal niveau veel meer open source software zou moeten gebruiken. Open Source for America gaat dat aanmoedigen, in eerste instantie met lobby-activiteiten.

Gapend gat

"Deze organisatie is tot stand gekomen doordat een aantal bedrijven, academische instellingen en organisaties menen dat er een leegte is in Washington met betrekking tot een verenigde stem voor open source", zegt vice-president Tom Rabon van Red Hat in een toelichting aan Infoworld. De achterliggende gedachte is dat dit werk en dus ook banen oplevert. In Nederland stellen enkele softwareleveranciers nu juist het tegengestelde.

Bijna elke federale instantie heeft wel open source, maar er is nog geen sprake van een 'paradigm change'; een fundamentele verandering, stelt Rabon. De open source-groep benadrukt ook dat de beschikbaarheid van broncode past bij het streven naar een open en transparante overheid.

Gevarieerde groep

Red Hat is samen met Sun Microsystems een van de grondleggers van deze nieuwe open source-steungroep. De vijftig bedrijven en instanties hierachter omvatten zowel ict-leveranciers als reguliere ondernemingen, naast onderzoeksinstellingen en onderwijsinstituten.

Onder de ict-participanten bevinden zich de voor de hand liggende spelers als Red Hat, Sun, Mozilla, Novell, Canonical, Codeweavers, de Linux Foundation, het Open Source Initiative (OSI), het Software Freedom Law Center, de Electronic Frontier Foundation, database-maker Ingres, cms-producent Alfresco en BI-leverancier Jaspersoft. Daarnaast vermeldt de groep ook een aantal 'vooraanstaande' personen uit de open source community.

IBM niet

Ook partijen als internetreus Google, processorproducent AMD, de investeringsmaatschappij van Lotus-oprichter Mitch Kapor en softwaregigant Oracle doen mee. Opvallende afwezige is open source-voortrekker IBM. Verder is Microsoft niet gevraagd om lid te worden, meldt manager Jim Zemlin van de Linux Foundation.

Diverse kopstukken in de ict-industrie en open source-gemeenschap hebben een positie in de adviesraad van de Amerikaanse steungroep. Die heeft vooralsnog geen eigen mensen in dienst, maar verlaat zich op de stuurgroep gevormd door de leden.