"Even na achten kregen we een automatische brandmelding. Toen is de brandweer meteen gekomen", aldus een woordvoerder van de universiteit. Op het moment van het gesprek, om kwart voor elf, was de brand nog steeds gaande. "Ik zie de rookwolken voorbij komen."

De Universiteit Twente heeft een van de grootste computernetwerken van Nederland. Vorig jaar werd dat netwerk bijvoorbeeld gebruikt voor de hackersconventie Hackers At Large (HAL).

De consequenties van de brand zijn dat het netwerk van de universiteit nu uit de lucht is. Ook zijn er problemen met het academische netwerk Surfnet. "Er staan daar een paar apparaten die het niet doen bij een temperatuur van 500 graden", aldus de woordvoerder met gevoel voor ironie.

De nabijgelegen Nederlands-Duitse internet exchange zal een deel van de activiteiten van het netwerk van de universiteit overnemen. "Hewlett-Packard heeft inmiddels gebeld dat ze een aparte vrachtwagen deze kant opsturen met apparatuur. Daarnaast zouden we over een maand sowieso al overstappen naar een nieuwe serverruimte elders op de campus."

De zegsman verwacht dat het netwerk van de Universiteit Twente morgen weer in de lucht zal zijn. Tot die tijd zullen de studenten die op de campus wonen, het zonder internet moeten doen. "Maar dat kon tien jaar geleden ook, dus dat zullen ze nu ook wel overleven."

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Gebouwen in de directe omgeving zijn inmiddels ontruimd. De meeste colleges gaan gewoon door.