De afgelopen twee weken was er veel beroering in domein- en hostingland over de al dan niet mislukte lancering van de numerieke domeinen. Branchevereniging ISPConnect hield een enquête onder registrars, waaruit bleek (pdf) dat een meerderheid vindt dat de procedure oneerlijk is verlopen en over moet. Ook zou er meer en beter toezicht moeten komen op SIDN, de uitgever van .nl domeinen.

Gedeelde kritiek

De meeste domein- en hostingbedrijven, vooral de grote spelers in de branche, zijn echter geen lid van ISPConnect. Een rondgang van Webwereld langs enkele grote domeinspelers leert dat de kritiek op SIDN wordt gedeeld, zij het niet door iedereen.

De kritiek is als volgt samen te vatten: SIDN vindt telkens opnieuw het wiel uit, met achterhaalde technologie die kwetsbaar blijkt. Dat gold voor het omstreden registratiesysteem DRS4 en nu weer met de landrush van numerieke domeinen. Daarbij vaart de stichting haar eigen koers en is het vervreemd geraakt van het deelnemersveld. SIDN zou een 'defensieve monopolist' zijn, zo stellen critici.

Ondanks de 'structurele problemen' ontplooit SIDN steeds meer niet-kernactiviteiten zoals momenteel ip-communicatiedienst ENUM. De .nl tarieven 'rijzen de pan uit' tegen de internationale trend in en ondertussen sponsort SIDN voetbalamateurs en doneert het computers aan basisscholen. Schoenmaker blijf bij je leest, zo luidt de kritiek.

Tien pijnpunten

Henkjan de Krijger, directeur van Mijndomein, het grootste bedrijf op het gebied van .nl domeinnamen, is onlangs een eigen inventarisatie van klachten uit het veld begonnen.

"Het is namelijk al jaren mis. Dat komt vooral omdat er geen controle en marktwerking is. De SIDN gedraagt zich monopolistisch. Ik wil tien punten formuleren over SIDN, aangedragen door de goegemeente over wat er aan de hand is", aldus De Krijger tegenover Webwereld.

Ook stijgende domeinprijzen zijn een pijnpunt: "In alle omringende landen gaan de tarieven naar beneden, in Nederland gaan ze omhoog." De introductie van DRS4 noemt De Krijger als schoolvoorbeeld van wat er mis gaat bij SIDN. Maar de baas van Mijndomein benadrukt dat hij een 'constructieve discussie' wil aangaan met SIDN.

Lui en defensief

Danny Mekic', directeur van Domeinbalie.nl en de meest vocale criticus, gaat dat niet ver genoeg. Hij staat dan ook achter de oproep van SP Kamerlid Arda Gerkens om de SIDN op te heffen en de OPTA de .nl domeinuitgave te laten reguleren.

De door SIDN gevolgde procedure voor de landrush vindt hij 'onbegrijpelijk'. "De SIDN heeft willens en wetens gekozen voor een systeem dat makkelijk overbelast kan raken. Een paar extra servers veranderen daar weinig aan."

Mekic' stelt dat er vooraf wel degelijk bij SIDN aan de bel is getrokken, en laakt dan ook de 'luie en defensieve houding' van SIDN: "Er wordt van tevoren gewaarschuwd: het gaat mis! Er wordt niets gedaan, vervolgens gaat het inderdaad mis en naderhand zegt de SIDN dat ze er alles aan hebben gedaan om het te voorkomen."

Het landrush 'debacle' is typerend voor het 'disfunctioneren' van SIDN. "Het gaat al jarenlang mis, structureel. Internet wordt steeds belangrijker en de fouten die SIDN maakt steeds frequenter", aldus Mekic'.

Ontbinden en opheffen

Hij vindt de door ISPConnect gewenste reorganisatie niet ver genoeg gaan. "Een reorganisatie werkt niet. Er zijn al verschillende reorganisaties geweest. De enige echte optie is opheffen. De stichting is er niet meer voor de deelnemers. Er wordt niet geluisterd en men doet altijd of de neus bloedt."

Mekic' pleit ervoor om SIDN in een verenigingsvorm te gieten, waarin de deelnemers steeds de leden zijn. Hij denkt hardop aan mogelijkheden om SIDN aan te pakken: "Je kunt een verzoek bij de rechtbank indienen tot ontbinden van de SIDN , omdat ze niet voldoende toekomt aan het behalen van de doelen zoals vastgelegd in de statuten."

Los van de uitkomst van een dergelijk proces, moet de overheid ingrijpen, vindt Mekic'. "Vervolgens is het zaak dat EZ contact opneemt met de ICANN, die per slot van rekening gaat over de toewijzing van .nl aan de SIDN, om te zeggen: jongens het gaat zo ontzettend mis, structureel, wij willen het eigenlijk anders gaan doen."

Olietanker

Ali Niknam, directeur van TransIP, de één na grootste domeinregistrar in Nederland heeft enig 'medelijden' met SIDN-directeur Roelof Meijer, omdat de stichting een erfenis van 'shit' meeneemt uit het verleden.

"Maar ook nu zijn er tekortkomingen, want ze leren niet van de fouten uit het verleden. SIDN gaat steeds opnieuw op eigen houtje software ontwikkelen en procedures bedenken terwijl ze daar niet toe in staat zijn", aldus Niknam. Hij kenschetst de stichting als een 'olietanker'.

Ook hij hekelt de stijgende tarieven van SIDN tegen de internationale trend in.

Volgens Niknam treft MijnAlbum, dat het leeuwendeel van de meest gewilde korte nummerdomeinen wist te bemachtigen, geen blaam. "Zij hebben zich aan de procedure gehouden en hebben het gewoon slim gespeeld. De kern van de zaak is dat de SIDN het, zoals gewoonlijk, weer niet goed voor elkaar heeft."

Hij heeft er geen vertrouwen in dat de OPTA de uitgave van .nl domeinen kan of moet regelen. Niknam pleit voor een meer marktgerichte aanpak. "De Amerikaanse manier, daar is elke vijf jaar opnieuw een aanbesteding voor de uitgave van bijvoorbeeld de .net domeinen."

XS4All en 12Register mild

XS4All, ook één van de tien grootste .nl domeinboeren is echter mild over SIDN. "Het valt allemaal wel mee. SIDN doet het helemaal nog niet zo slecht", zo vat woordvoerder Niels Huijbregts het standpunt van de provider samen. Op details rondom de landrush kan de woordvoerder niet ingaan.

Ook Valentijn Borstlap, directeur van 12Register, een andere grote registrar, herkent zich niet in het kritische beeld dat zijn concurrenten schetsen.

"Aan de voorbereidingen heeft het zeker niet gelegen. Op basis van ervaringen van andere registry's hebben ze de service ingericht. Ik kan niet zeggen dat daar iets mis mee is. Ook is de procedure van tevoren gecommuniceerd naar de deelnemers."

"Wij staan in nauw contact met SIDN, en met goed onderbouwde kritiek wordt zeker iets gedaan." Borstlap erkent wel dat een stichtingsvorm zijn beperkingen heeft waar het aankomt op 'efficiency en de aanpak van zaken'. Maar overhevelen naar de overheid ziet Borstlap helemaal niet zitten. "Absoluut niet, dat wordt een drama. Overheden hobbelen altijd achter de ontwikkelingen aan."

Weerwoord SIDN

Morgen het uitgebreide weerwoord van Roelof Meijer, directeur van SIDN. Later deze week zal de domeinorganisatie ook de bevindingen van een eigen evaluatieonderzoek naar de numerieke landrush presenteren.