Amazon maakte woensdag bekend dat de Kindle DX, de 9,6 inch e-reader, ook internationaal beschikbaar is. Hij is in 100 landen, waaronder Nederland, te bestellen voor 489 dollar (omgerekend 340 euro). De 6 inch Kindle, die 259 dollar kost, was vorig jaar al te krijgen op de Amerikaanse markt..

Duurdere e-books

De kosten voor de ingebouwde mobiele internetverbinding verrekent Amazon in hogere prijzen voor de e-books vergeleken met Amerika. Op de Kindle DX passen 3500 e-books. De levering van de internationale versie van het apparaat start volgens Amazon op 19 januari.

Vanwege rechtenkwesties kan Amazon in Nederland minder e-books verkopen dan in de VS. Ook biedt het bedrijf nog vrijwel geen Nederlandse digitale boeken aan. De Kindle werkt met een eigen bestandsformaat, terwijl de meeste Nederlandse uitgevers ervoor hebben gekozen hun e-books uit te brengen in het ePub-formaat. Nederlandse kranten en tijdschriften zijn ook nog niet op de Kindle te koop. Dat geldt wel voor enkele tientallen internationale titels.

E-readers op CES

Op de CES-beurs in Las Vegas maakte ook een grotere e-reader dan de Kindle DX zijn debuut. De Skiff Reader is met een 11,5 inch touchscreen met E-ink-technologie de grootste onder de leesapparaten.

De Skiff Reader, die een ingebouwde 3G-verbinding heeft, komt in de VS te koop via onder meer telecombedrijf Sprint. Enkele Amerikaanse krantenuitgevers gaan ook hun digitale producten verkopen via een ingebouwde Skiff Store op het apparaat.

Goede e-readerjaar

De Consumer Electronics Association (CEA) voorspelt dat de verkoop van e-readers dit jaar zal verdubbelen. Volgens chipfabrikant Freescale brengen dit jaar zeker 20 verschillende fabrikanten e-readers op de markt. Later deze week presenteert ook het Nederlandse merk BeBook een nieuwe e-reader op de CES.