Dat hebben de betrokken partijen officieel bevestigd. MySpace Music moet een 'volledig geïntegreerd, 360 graden, wereldwijd muziekplatform' worden.

De website gaat muziek en videoclips van de platenmaatschappijen streamen, ondersteund door advertenties. Daarnaast wordt een webwinkel gelanceerd voor betaalde, drm-vrije downloads, multimedia voor mobiele telefoons, concertkaartjes en allerhande merchandising..

Voor de gebruiker moet MySpace Music een rijke entertainmentervaring gaan bieden met gepersonaliseerde (muziek)voorkeuren. Hoeveel een download gemiddeld gaat kosten is nog niet bekendgemaakt

Langverwacht

In de nieuwe samenwerking zitten drie van de vier grootste platenlabels: Sony BMG, Universal en Warner Music. EMI heeft vooralsnog de boot afgehouden, maar kan later nog instappen evenals andere maatschappijen. Financiële details over de joint venture zijn niet bekendgemaakt.

De besprekingen tussen MySpace en de platenlabels waren al enige tijd gaande, en de plannen van MySpace voor een brede muziekdienst bestond al jaren. Maar onder meer de rechtszaak van Universal tegen MySpace gooide roet in het eten. Universal klaagde de netwerksite aan wegens het faciliteren van illegale uploads van muziek en video's. De status van dat proces is onduidelijk, maar met Universal aan boord van deze nieuwe onderneming is de zaak hoogstwaarschijnlijk onderhands geschikt.

Geduchte concurrent

MySpace is zeker niet de eerste die gratis streams of drm-vrije betaalde downloads van de grote labels aanbiedt. iTunes en Amazon doen het al langer, en bijvoorbeeld Last.fm en imeem bieden streams aan van de grote vier.

Maar de combinatie van gratis streams, een betaalde downloadwinkel én vooral het gewicht dat MySpace in de schaal legt met meer dan 100 miljoen bestaande gebuikers, maakt MySpace Music direct tot een geduchte concurrent voor vooral iTunes, dat gister nog aankondigde nu de grootste muziekverkoper van de VS te zijn (eerst was dat nog supermarktketen Wal-Mart).

Binnen enkele weken

Volgens Derek Fehmers, marketing director voor MySpace in de Benelux, hebben de nieuwe muziekdiensten de hoogste prioriteit. Hij laat weten dat het platform 'eerder de komende weken dan maanden' zal worden uitgerold. Eerst in de VS, daarna zo snel mogelijk in andere landen.

Dit geldt voor de betaalde diensten, die per regio of land apart zullen worden opgezet. De gratis streams zullen wel vanaf het begin wereldwijd afluisterbaar zijn, zoals dat nu ook al het geval is met onafhankelijk bands en labels die hun muziek op MySpace aanbieden.