<p/>Volgens Tom Garcia – portal manager bij World Online België en aldaar een van de stakingsleiders – staan WOL-werknemers in Frankrijk, Spanje en Zwitserland op het punt het voorbeeld van hun Belgische collega's te volgen. Tiscali - dat haar hoofdkwartier in Cagliari, Italië heeft - nam WOL in december vorig jaar over.

De bezigheden van beide providers hebben een flinke overlap, vandaar dat Tiscali flink snijdt in het personeelsbestand. In Nederland verdwenen eerder al 245 banen. Het steekt werknemers van het oude WOL-kamp dat de ontslagen alleen bij World Online vallen en niet bij Tiscali.

"Tiscali is in Europa bezig met een etnische zuivering", zo zegt een woedende Tom Garcia. De manager haalt een grap aan die bij de ISP opgang doet: "Op het hoofdkantoor vragen ze je met een Italiaans accent of je Engels spreekt. Als je daar 'ja' op antwoordt, volgt daarop het bericht dat je bent ontslagen."

In België moeten 45 banen bij World Online verdwijnen. Bij Tiscali België vallen geen ontslagen, zo is de bedoeling. Volgens een bron binnen WOL Zwitserland staan daar 63 posities op de tocht. De sfeer wordt omschreven als 'gespannen'. Waarschijnlijk zal het personeel binnenkort in actie komen.

Volgens Garcia begint het ook in Spanje te rommelen en is het in Frankrijk 'totale chaos'. In Frankrijk heeft Tiscali behalve WOL ook de ISP Liberty Surf overgenomen. De oprichter van Liberty Surf – Pierre Besnainou – heeft het bedrijf onlangs verlaten.

Eerder al nam Jim Kinsella ontslag als topman bij WOL. Aan zijn vertrek lagen diepliggende meningsverschillen met Renato Soru van Tiscali ten grondslag.