Op een antitrust conferentie in New York gaf Monti tegengas aan zijn Amerikaanse critici.

Monti heeft veel kritiek gekregen over de rol van de Europese Commissie in de mislukte fusie tussen Worldcom en Sprint. Volgens de Amerikaanse critici stelt de Commissie te hoge voorwaarden voor fusies tussen grote high-tech bedrijven.

Monti wordt verweten de nieuwe economie niet goed te begrijpen. Volgens Monti zijn de mededingingsregels van de EU echter goed genoeg om ook in een veranderende economie te gebruiken.

"Het is onze taak om ook in een snel veranderde markt vooruit te kijken en te voorkomen dat er monopolies ontstaan. Ook in een onzekere en complexe markt kunnen monopolies een negatieve invloed hebben op innovatie en keuzemogelijkheden van klanten."

Monti kreeg de afgelopen tijd veel kritiek op zijn strenge beleid. Met name de afkeuring van de Worldcom-Sprint fusie, en de strenge houding bij de AOL-TimeWarner fusie zijn aan de andere kant van de oceaan verkeerd gevallen.

Vorige week beschuldigden een aantal Amerikaanse senatoren Monti van 'pan-Europees protectionisme'. Monti vindt deze kritiek ongegrond. Volgens de Eurocommissaris probeert de mededingingsautoriteit te voorkomen dat er 'poortwachters' ontstaan, dominante bedrijven die de macht hebben anderen uit te sluiten van nieuwe markten.Eerdere relevante berichten: MCI WorldCom geeft gevecht om Sprint in Europa op (27 juni 2000) Europese Commissie blokkeert fusie Worldcom en Sprint (22 juni 2000) EU onderzoekt overname Telewest door Microsoft (23 maart 2000)