In de beta-versie van IE9, sinds woensdagavond te downloaden, is het mogelijk om websites naar de taakbalk te slepen. Daar zien de sites er net zo uit als programma's. Elke site wordt in de balk getoond met een eigen icoontje (favicon). Ook kunnen webontwikkelaars zelf jumplists toevoegen aan het menu in de taakbalk, om zo vanuit Windows 7 direcft te verwijzen naar belangrijke siteonderdelen.

Eenderde van de Windows 7-gebruikers heeft volgens Microsoft al eens een programma vastgepind op de taakbalk, aldus Dean Hachamovitch, algemeen manager van het Internet Explorer-team, woensdagavond tijdens de presentatie van IE9 in San Francisco. Om een jumplist voor een site te openen, moeten IE9-gebruikers in de taakbalk op de rechtermuisknop drukken. De jumplists zijn onderverdeeld in functies, taken en vaste sites die in elke jumplist zijn te plaatsen. Een van de taken is het starten van een InPrivate-browsesessie.

Notificaties en persoonlijke jumplists

Behalve jumplists is het ook mogelijk voor sites om notificaties direct naar de taakbalk te sturen. Zo kan een site bijvoorbeeld activiteiten rond het account van een bezoeker melden, zoals nieuwe berichten of suggesties. De notificaties zijn te herkennen aan een klein belletje boven de favicon in de taakbalk. Onder andere Livestrong.com heeft de taakbalkmeldingen al ingevoerd.

Ook kunnen bezoekers eventueel items in de jumplist zelf instellen. De jumplists werken via een xml-bestand op de server, aldus Microsoft-evangelist Joshua Allen. De sites van de Britse muziekact Gorillaz, ondergebracht bij platenlabel EMI, en energiedrankmerk Red Bull hebben al demosites die gebruikmaken van de gepersonaliseerde jumplists.

Grote netwerken

In totaal hebben meer dan 70 partners de nieuwe IE9 al ingezet. Onder hen zijn grote sociale netwerksites als Twitter, Facebook, Netlog, Myspace en LinkedIn. Ook Amazon en eBay behoren tot de IE9-partners. Samen zijn de ruim 70 sites goed voor meer dan 800 miljoen bezoekers per maand.

Nederlandse IE9-partners zijn er nog niet, maar volgens Bram Veenhof van Microsoft Nederland lopen er wel gesprekken over met grote Nederlandse internetpartijen. "Voor het eind van het jaar hebben ook de eerste grote Nederlandse sites aanpassingen voor IE9 gemaakt."