Het gaat om Scott Richter die zelf en uit naam van zijn bedrijf OptInRealBig.com spam heeft verstuurd naar Hotmail-adressen. Richter betaalt Microsoft daarvoor zeven miljoen dollar (5,7 miljoen euro) schadevergoeding.

Eind 2003 stond Richter bij het 'Register of Known Spam Operators' bekend als een van de grootste verspreiders van ongevraagde e-mail. De spam bevatte onderwerpregels als 'fwd: we have to talk', 'make sure you do this' en 're: your home loan'. De berichten zouden naar zeker 35 landen, verdeeld over zes continenten, zijn verspreid.

Met de schikking wil Richter geen schuld bekennen, zo blijkt uit het gezamenlijk opgestelde persbericht. Tegenwoordig verstuurt Richter nog steeds e-mail. Wel heeft hij zijn leven gebeterd en houdt hij zich de CAN-SPAM-wet. Ook werkt hij tegenwoordig met zogeheten opt-in lijsten. Daarbij ontvangen alleen die mensen e-mail die zich daarvoor hebben opgegeven.

Van de zeven miljoen dollar zal Microsoft direct vijf miljoen investeren in het uitbreiden en verbeteren van de werkgroep die zich bezighoudt met de opsporing van spammers en andere computergerelateerde misdaden.