Enertel – voorheen Energis – dacht halverwege september met frisse moed verder te kunnen gaan. Het door Greenfield Capital Partners overgenomen telecombedrijf stelde destijds dat de periode van reorganisaties eindelijk was afgerond. In twee ontslagrondes werden 105 banen geschrapt, waardoor er 220 zouden overblijven in Zwolle, Aalsmeer en Rotterdam. Er is echter een grote kink in de kabel gekomen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft voor 85 medewerkers de ontslagaanvraag afgewezen, zo zegt Enertel-woordvoerder Lycke Hoogeveen. Bij massaontslagen is toestemming van het CWI altijd nodig. Dit is een grote tegenslag. Het management van Enertel kondigde reeds bij de overname op 15 augustus een kostenreductie aan, die als voorwaarde voor de continuïteit van het bedrijf gold. Deze kostenbesparing is essentieel voor de doelstelling om in 2003 winst te kunnen maken.

Zakelijke markt

Enertel is een telecomaanbieder die zich richt op dienstverlening aan de zakelijke markt, zoals providers. Het pakket varieert van spraakdiensten tot volledig geïntegreerde ATM-datanetwerken. Het bedrijf beschikt onder meer over 1200 kilometer glasvezelnetwerk, dertien onderzeese kabels en elf interconnectie-overeenkomsten. Deze zomer nam Greenfield Capital Partners - een onafhankelijke investeringsgroep in Nederland - alle uitstaande aandelen van Energis NV over. Energis NV was de Nederlandse dochter van de Britse Energis Group. Het nieuwe bedrijf keerde terug onder zijn oorspronkelijke naam Enertel.

`Complete verrassing'

Voor Enertel is de beslissing van het CWI als een `complete verrassing' gekomen, zo zegt Hoogeveen. "De afgelopen maanden hebben we intensief overleg met ze gevoerd en nooit is gebleken dat ze bezwaren zouden hebben." De reden is Enertel nog onduidelijk: "Ze bevestigen de bedrijfseconomische noodzaak van het ontslag, maar geeft aan de `uitwisselbaarheid van de functies' niet te kunnen toetsen. Dit is voor ons erg vaag. Het CWI geeft hiermee aan niet capabel te zijn", aldus de zegsvrouw. Enertel beraadt zich nog op verdere stappen.