De provincie Noord-Holland zegt met de overeenkomst met BreedNet mkb-bedrijven in de provincie open breedband te bieden over glasvezel, kabel of via straatverbindingen. Drie jaar geleden startte het initiatief al in de regio Amsterdam.

In de afgelopen maanden werd in de rest van Noord-Holland de behoefte aan glasvezel gepeild in een aantal bijeenkomsten voor ondernemers. Door de uitbreiding van BreedNet is het aantal deelnemende gemeenten uitgegroeid naar zeventig, waar drie jaar geleden nog werd gestart met dertien.

VoIP en camerabeveiliging

BreedNet is opgezet vanuit enkele overheden, zoals de provincies Utrecht en Noord-Holland, het ministerie van Economische Zaken en enkele gemeenten. Naast Ziggo, KPN en UNET doen ook Priority Telecom en Eurofiber mee. Over het breedbandnet worden diensten aangeboden aan de ondernemers, zoals VoIP, camerabeveiliging, online backup, video-conferencing en office-applicaties.

Er zijn ook specialistische diensten beschikbaar, voor de zorg, het onderwijs en de overheid. Volgens enkele rekenvoorbeelden van BreedNet kunnen ondernemers honderden euro’s per jaar besparen als zij zich laten aansluiten op het breedbandnet. Bij grotere bedrijven loopt de besparing op naar duizenden euro’s.

Tot 1 Gbps

De maximale tarieven gelden voor een 100 Mbps-glasvezelaansluiting met ethernetverbinding. Op de meeste locaties is ook een 1 Gbps-ethernetverbinding beschikbaar, zegt BreedNet. Voor diensten over die verbinding, zoals internet en telefonie, moet apart worden betaald.