De groep verontruste Startpagina-dochters onder leiding van Hans van Dam praat deze week met Veronica 'en een andere grote partij' (naar verluidt IDG, uitgever van onder meer WebWereld) over een mogelijke samenwerking. De gesprekken met VNU eind vorige week hebben voor Van Dam en consorten niet tot het gewenste resultaat geleid.

Van Dam eist namens een aantal andere Startpagina-dochters een bedrag van 7,5 miljoen gulden van VNU/Startpagina. VNU wil echter sowieso niet onderhandelen over bedragen. De uitgever stelt dat vergoedingen niet aan de orde zijn.

Ook Page2Start en Boogo azen op de gunsten van de dochters. Beide stellen benaderd te zijn door tientallen beheerders van dochter-sites. Van Dam neemt deze partijen evenwel niet serieus. "Ik neem de aantallen die zij noemen met een groot korreltje zout. Mij is niets bekend van webmasters die de overstap naar deze partijen zouden willen maken."

Inmiddels heeft Bram van Gestel – beheerder van onder meer de onlinegames.pagina.nl ook de publiciteit gezocht middels een felle aanklacht tegen de groep Van Dam. Van Gestel verwijt Van Dam inhaligheid en agressie. Van Dam zou uit zijn op een tweedeling onder de beheerders.

Van Gestel is van mening dat de Startpagina-dochters niets te eisen hebben. "Onze inhoud is geen cent waard. Het was vanaf het begin vrijwilligerswerk, hobby, en niets meer dan dat. Iedereen die een pagina is gestart, wist dit van tevoren. Startpagina is niet van ons, we hebben slechts vrijwillig meegewerkt."

'Agressief initiatief'

"Niets staat een goede samenwerking met Startpagina in de weg", zo gaat Van Gestel verder, "behalve het agressieve initiatief van de groep Van Dam." Hij noemt de methode van Van Dam om middels 'suggestieve vragen' zoveel mogelijk mensen voor zijn actie te strikken verwerpelijk. Van Dam zou het eigenbelang boven dat van Startpagina stellen. "Ik roep hierbij alle webmasters die hun steun aan Van Dam hebben toegezegd, deze te heroverwegen", aldus Van Gestel.

Van Dam vindt dit allemaal prima: "Iedereen mag doen wat ie wil." Minder waardering heeft hij voor de belangenclub @pagina.nl. "Deze wordt volledig gesteund en betaald door VNU. Leden kunnen dus niet kritisch zijn." Van Dam heeft een actiesite ingericht: Startpagina2.nl.

Te kwader trouw

Pim de Wit van VNU heeft een beetje genoeg van alle initiatieven van Van Dam. "Hij is te kwader trouw en berokkent het hele Startpagina-netwerk schade. Alles wat we doen, wordt door hem in een kwaad daglicht gesteld." VNU heeft Van Dam 'vriendelijk verzocht' op te houden met Startpagina2.nl. "Dat kan natuurlijk niet zomaar. Het is inbreuk op het merkrecht."

Verder heeft De Wit geen zin Van Dam een aparte behandeling te geven. "Wij praten met alle Startpagina-dochters. Van Dam is gewoon één van hen." VNU wil in principe doorgaan met de bestaande beheerders. "Als zij niet willen, houdt het echter op. Er is vreselijk veel animo van anderen om eventuele opengevallen plekken in te nemen."Eerdere relevante berichten: Websites azen op beheerders Startpagina-dochters (19 april 2000) Dochterbeheerders kunnen fluiten naar meer geld (18 april 2000) Startpagina-dochters claimen 7,5 miljoen gulden (17 april 2000)