Paniek in de tent bij Gnome: er is hard geld nodig om juristen in te huren om de merknaamclaims van Groupon af te schieten. Die weigert te accepteren dat Gnome als naam al 17 jaar wordt gebruikt voor het bekende desktopinterface voor Linux, Unix en BSD.

Oorlog met Groupon

Bovendien is het als zodanig ook geregistreerd als merk sinds 2006. Maar Groupon wil er niks van weten en claimt de naam voor zichzelf, en plakt het op een kant-klaar tablet-achtig point-of-sale systeem voor winkeliers.

Vorig jaar dreigde Python - de programmeertaal - zijn naam kwijt te raken door een merkclaim van een Britse hosting provider. Die slikte echter na de publiciteit schielijk zijn claim in. Groupon lijkt minder toeschietelijk.

UPDATE:

Groupon eet de soep toch niet zo heet. Het concern laat in een verklaring aan Webwereld weten: "Groupon is een sterke voorstander van de open source gemeenschap, en onze ontwikkelaars hebben zelf ook actief bijgedragen aan diverse open source projecten. We hebben de afgelopen maanden contact gehad met de Stichting om tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen, met inbegrip van alternatieve branding opties, en we willen deze gesprekken graag voortzetten. Onze relatie met de open source gemeenschap is voor ons belangrijker dan de naam van een product. Als we niet met een voor beide partijen aanvaardbare oplossing kunnen komen, zullen we op zoek gaan naar een andere naam."

UPDATE 2:

Inmiddels is de soep koud en ziet Groupon helemaal af van zijn claims op het merk Gnome, meldt Reuters. Het zal een andere naam verzinnen voor zijn point-of-sale systeem.