In het grootste deel van de jaren negentig zijn de grootste GSM-fabrikanten – Nokia, Ericsson en Motorola – bezig geweest met het ontwikkelen van 'beschermende' hulpstukken die de hoeveelheid straling van mobiele telefoons moeten beperken. Al in 1993 werd het eerste patent op een dergelijke vinding aangevraagd, zo meldt BBC Online.De producenten van mobiele telefoons houden het er publiekelijk altijd op dat er geen wetenschappelijk verband tussen het gebruik van mobiele telefoons en gezondheidsproblemen bestaat.

Volgens twee patentaanvragen van Nokia, uit 1995 en 1998, blijkt echter dat de fabrikant er rekening mee houdt dat er in het 'slechtste geval' hersentumoren kunnen ontstaan als gevolg van het mobiel bellen.De onthulling over de patenten komt op een ongelukkig moment voor de fabrikanten van mobiele telefoons. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan er rechtszaken tegen de producenten van mobiele telefoons op stapel.

Volgens Simon Best, redacteur van de nieuwsbrief 'Electromagnetic Hazard and Therapy', brengen de opgedoken patenten de fabrikanten dan ook in een lastig parket. "Ze [de fabrikanten] hebben het probleem zo lang ontkend, maar op hetzelfde moment hebben ze wel deze hulpstukken ontwikkeld", aldus Best tegen BBC Online.Nokia en Motorola bagatelliseren het belang van de patenten. Volgens een woordvoerder van Nokia is het patenteren van innovaties 'standaard'. Volgens Motorola zijn de in de patentaanvragen beschreven vindingen niet ingegeven door zorgen om gezondheidsrisico's.