Volgens de GSM-vereniging kunnen voorstellen van de Europese Commissie de ontwikkeling van nieuwe diensten zoals videodownloads en mobiele televisie hinderen. De Commissie wil frequenties toegankelijk maken voor meerdere technologieën, zodat deze in heel Europa gebruikt kunnen worden voor verschillende diensten.

Volgens de GSMA lopen met name de 3G-frequenties van 2,5 tot 2,60 GHz gevaar, die gereserveerd zouden moeten worden voor IMT2000-technologiën. "Standaardisatie heeft voor een gezonde en open wereldwijde mobiele markt gezorgd, met enorme schaalvoordelen en stevige concurrentie onder winkels en providers", aldus Tom Philips, hoofd overheidszaken van de GSMA, tegenover Eweek.

"Door 3G-frequenties te reserveren voor IMT2000-technologie, beschermen overheden hun bestaande investeringen in 3G, in plaats van de mogelijkheden ervan te beperken", vervolgt Philips. Volgens de GSMA worden armere landen het hardst getroffen als de Europese Commissie het voorstel aanneemt om frequenties open te stellen. Die landen zijn volgens de GSMA het meest prijsgevoelig, waardoor mogelijke prijsstijgingen als gevolg van nieuwe regelgeving, daar de meeste consequenties hebben.