GX WebManager is gebaseerd op een J2EE-architectuur en maakt gebruik van open technologie├źn zoals Spring, JCR (JSR-170) and OSGi. Met de Community Edition wil de leverancier de 'open Java-ontwikkeling' stimuleren en ontwikkelaars in de gelegenheid stellen om nieuwe componenten toe te voegen aan bestaande systemen.

Met GX WebManager Community Edition krijgen ontwikkelaars gratis de beschikking over het volledige webcontentmanagement-platform en over een software development kit. GX staat het toe om een website die is ontwikkeld met de Community Edition te publiceren voor 'persoonlijk gebruik'. Aan de het publiceren van een website zijn wel voorwaarden gesteld en vereist ook een aparte licentiesleutel.

De gratis editie wordt via het GX Developer Web ondersteund door een wereldwijd netwerk van ontwikkelaars. Deze website biedt documentatie, softwaredownloads, forums, issue tracking, een wiki, weblogs en andere waardevolle informatie. Nieuwe componenten voor GX WebManager zijn 'runtime' toe te voegen aan bestaande systemen en kunnen gedeeld worden met de gemeenschap via een online marktplaats.

Web developer Arno van Rossum vindt de Community Edition 'wel een interessante ontwikkeling' . "Het is vooral leuk voor het bedrijf GX omdat een community veel zal bijdragen aan extra functionaliteiten voor het systeem. De tijd zal moeten uitwijzen of de community van de grond komt." Web developer Sander van de Graaf van IDG verwacht niet dat veel mensen zich gaan verdiepen in de Community Edition. "Waarom zou ik met zo'n systeem gaan werken, en niet met een industrie standaard die gepushed wordt door andere veel grotere partijen?" Bron: Techworld