De Judicial Redress Act, het juridisch kunnen herstellen van gegevens, is zoals de naam al zegt: Europeanen krijgen het recht om hun gegevens bij Amerikaanse opsporingsdiensten op te vragen en als nodig een verzoek in te dienen om die te wijzigen of te verwijderen. Dat recht hebben de Amerikaanse burgers al veel langer, ook in de Europese staten waar nu ook het omgekeerde recht gaat gelden.

Het is een kleine stap in hetgeen nog nodig is om het afbreken van de pseudo-veilige haven Safe Harbor goed te maken. Binnen enkele maanden moeten de Amerikanen nog grote juridische stappen zetten om te zorgen dat data van Europeanen weer over (of eigenlijk door) de Atlantische Oceaan mag worden gepompt.

O wacht, we zijn er nog niet

Overigens -maar dat lijkt met de huidige steun van zowel Democraten als Republikeinen een hamerstuk- moet de wet nog door de Senaat worden geloodst nu het wel door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen, merkt TechCrunch nog terecht op.

Mocht dat namelijk niet gebeuren en de Senaat de wet afwijst, hebben de Amerikaanse bedrijven een groot probleem, omdat de EU dan wat langer in de wachtkamer gaat zitten wat betreft een eventuele nieuwe Safe Harbor-overeenkomst.