De MPEG Licensing Authority (MPEG LA) heeft een oproep geplaatst aan bedrijven om patenten te overleggen die relevant zijn voor de VP8-videocodec. Dat is een directe aanval op Google, omdat VP8 deel uitmaakt van het door Google ontwikkelde WebM-formaat voor de compressie van op websites ge-embedde video. Het formaat is door Google in de HTML 5-strijd geworpen tegen het concurrerende en op het web nog dominante H.264.

Toch betaalde licentie voor WebM?

Een belangrijk verschil is dat VP8 en WebM vrij zijn van royalties, terwijl H.264 gesloten is en tot licentiegelden verplicht. MPEG LA int namens meerdere patenthouders centraal de gelden voor H.264. De groep wil nu een dergelijke regeling oproepen voor VP8 door een patentpool aan te leggen. Met een dergelijke pool kan MPEG LA een licentie in het leven roepen en geld eisen van bedrijven die VP8 (en dus WebM) willen toepassen. Daarbij benadrukt MPEG LA dat het slechts een gezamelijke licentie wil faciliteren, en dat het aan de patenthouders zelf is of ze een dergelijke licentie in het leven willen roepen.

Google reageert op zijn beurt laconiek op de plannen van MPEG LA. “MPEG LA speculeert al over een VP8-pool sinds de uitgave van WebM”, stelt het bedrijf in een verklaring. “Dit is dus niet nieuw.” Google verklaart verder dat er goede afspraken zijn gemaakt met een grote groep hardware- en softwarebedrijven om geen claims in te dienen tegen VP8. Bedrijven die VP8 gebruiken, zijn volgens de licentie ook uitgesloten van het maken van patentclaims.

Video-oorlog duurt voort

Er woedt een hevige strijd rond welk videoformaat de standaard dient te worden voor de nieuwe video- en audiotags binnen HTML 5. Browsermakers als Mozilla en Opera pleiten ervoor om Ogg Theora als standaard toe te voegen aan HTML 5, terwijl Apple en Microsoft hun gewicht gooien achter H.264.

Google maakte voorheen deel uit van het H.264-kamp, maar heeft die ondersteuning in zijn eigen browser Chrome laten vallen ten faveure van Ogg Theora en het eigen WebM-formaat. Microsoft heeft op zijn beurt eigenhandig extensies gemaakt die H.264-ondersteuning toevoegen aan Firefox en Chrome.