Voor kleine organisaties is dit vaak niet zo'n probleem, voor grotere organisaties kan het onpraktisch zijn: de software op de router blijkt toch niet zo goed als je eerst dacht, na een half jaar komen er geen beveiligingsupdates meer en beheer op afstand is een drama.

Als dat bekend klinkt is het een idee om eens te kijken naar vervangende firmware. Veel WiFi-routers draaien een variant van Linux en er zijn genoeg mensen die met behulp van de broncode van de firmware verbeteringen hebben aangebracht. Het bekendste en meest vergaande project is OpenWrt. Oorspronkelijk werd OpenWrt ontwikkeld als vervangende firmware voor de Linksys WRT54G, maar tegenwoordig worden veel meer routers ondersteund en dient het als basis voor veel nieuwe apparaten die op de markt (gaan) verschijnen.

Met OpenWrt heb je een compleet buildsysteem om je eigen Linux-distributie te maken voor je router waarbij je kunt kiezen wat je wilt. Wil je vlans, dan kan je die krijgen. SSH, Radius en PBX nodig over je 3G modem? Geen probleem. OpenWrt kan heel erg veel, maar het is niet altijd erg gepolijst. Zorg dus wel dat je genoeg tijd hebt om er mee te kunnen spelen, voordat je naar de lokale computerknaller rent om toch maar dat WiFi-routertje te kopen.

Bron: Techworld