Silicon Valley wekt steeds meer afgunst op, de nieuwe rijken worden niet gepruimd door een groot deel van de Amerikaanse bevolking, of eerder gezegd, de Amerikaanse pers. Keer op keer worden bedrijven de maat genomen, de cultuur in Silicon Valley en de Bay Area bespot en veroordeeld. Elke nieuwe startup die zich met allerlei bombarie tot nieuwe 'disrupter' uitroept wordt met wantrouwen bekeken.

Forbes beschrijft in een artikel hoe het sentiment in de Verenigde Staten snel om is geslagen wat betreft de techsector. De aankondiging van Uber dat het in 2017 2000 werknemers wil huisvesten in het Sears-gebouw in Oakland is zelfs met groffe weerzin ontvangen, onder meer vanwege het oppimpen van het interieur van het gebouw, een klus die anderhalf jaar moet gaan duren. Er wordt zelfs gesteld dat de "bedenkelijke reputatie" van Uber niet past "in de cultuur van Oakland".

Hooghartige jonge techondernemers

Het klappen van de nieuwe techbubbel zal die hooghartige jonge techondernemers, die volgens sommige media eens een goed lesje moeten leren in volwassen worden, een toontje lager moeten laten zingen. "Om in Silicon Valley te slagen, moet je goed kunnen liegen", zeggen veel commentatoren.

Maar volgens Forbes komt al die afgunst voort uit angst. Angst voor technologie die slechts ten voordele komt van enkelen. Angst voor de vele miljarden die Apple in belastingparadijzen opslaat, ver weg van de Amerikaanse belastingen (en de Amerikaanse belastingbetaler). Angst voor het verdwijnen van winkels en banen.

Volgens Forbes zou het klappen van die techzeepbel de angstige mensen eindelijk eens even een adempauze kunnen geven.