Dit keer drong ene Sander Eek door tot de server van World Online waarop de homepage van Open Net is ondergebracht. Open Net is een zijtak van World Online, vorig jaar gelanceerd als antwoord op Het Net van PTT Telecom. Eek kon door een falende beveiliging de homepage van Open Net aanpassen: "Dit is wel heel makkelijk te kraken. Krijg ik nu ook 18.000,--?"

De hack komt nog geen week na afloop van de wedstrijd, waarin World Online alle hackers uitdaagde om in te breken op zijn netwerk en zo 15.000 gulden in de wacht te slepen. Ondanks 800.000 pogingen is dat niet gelukt, liet de provider donderdag weten. Een claim dat hackers de post naar de financiële administratie hadden onderschept werd afgewezen, omdat ze niet hadden ingebroken, maar omdat 'iemand' hen het wachtwoord van een uitzendkracht zou hebben toegespeeld.

Een onafhankelijke scheidsrechter moet hierin duidelijkheid gaan scheppen.

Volgens Eek was de website te kraken doordat de Server Extensions van Microsoft FrontPage (het HTML-opmaakpakket) op de server onjuist waren geconfigureerd en de verkeerde rechten waren toegekend in de Internet Information Server (IIS), de webserver-applicatie voor Microsoft Windows NT.

Twee weken geleden maakte het radioprogramma TROS Radio Online bekend dat zeventig bij World Online gehoste websites zonder enige beveiliging op het Internet stonden aangesloten. De provider weet die problemen toen ook aan een fout in Microsoft FrontPage. Microsoft reageerde hierop door er op te wijzen dat de installatie en het gebruik van zijn programma wel om een webmaster vraagt die van wanten weet, en dat het programma op zich geen gebreken vertoont.

Overigens was de homepage van Open Net vanochtend niet meer op te vragen: wie www.open.net intikt krijgt de homepage van World Online te zien. Open Net – dat voor vijf gulden per maand e-mail bood – leek de laatste tijd al een slapend bestaan te leiden. De abonnees van de WOL-dochter moesten al eerder hun e-mailinstellingen aanpassen om voortaan gebruik te maken van de mailservers van World Online.

Freemail

Er is ook goed nieuws voor World Online: de provider gaat de gratis e-maildienst Freemail overnemen.

"Ons doel is de voordelen van Freemail met de services en technologie van World Online te combineren. We kunnen op deze wijze de beste combinatie van vrije e-mail en premium e-mail aanbieden", zegt Eric Tolsma, director programming en content bij de provider.

Freemail sluit aan op de bestaande diensten van World Online zoals World Traveler en JFAX. Met World Traveler kunnen abonnees vanaf iedere plek op de aardbol hun elektronische post op te halen. JFAX maakt het mogelijk om faxen en voicemail-berichten als e-mail te ontvangen en om elektronische berichten als fax te versturen.