De tool is een interactieve projectsite waar eerder 13.000 medewerkers van Microsoft aan 1700 projecten werkten gedurende de Oneweek-hackathon die het bedrijf afgelopen zomer hield. In de tool zit een projectoverzicht, een samenwerkingstool en een codebibliotheek. Zodra een project wordt afgerond, kan er een showcase gebouwd worden met de resultaten van de inspanning.

Hackathons zijn workshop-achtige activiteiten waarin in kleine groepjes creatieve oplossingen voor problemen worden bedacht én uitgewerkt. Doordat de samenstelling van elke groep zeer divers is wordt het onderwerp van alle kanten belicht waardoor de kans op goede oplossingen wordt vergroot.

Snel het ideale team samenstellen

De zoekfunctie stelt gebruikers in staat snel developers met specifieke skills te vinden, die moeten worden opgegeven in een persoonlijk profiel. Naast technische vaardigheden worden hierin ook businesskwaliteiten opgenomen, zodat ook analisten, marketeers en projectleiders een goede plek toebedeeld krijgen.

De tool is afkomstig van de Garage-divisie van Microsoft. Ieder jaar houdt deze afdeling verschillende hackathons rond verschillende thema's. In deze projecten maken engineers en developers van het bedrijf die elkaar nooit zouden spreken kennis met elkaar. Op die manier worden originele ideeën geboren. Zo leverde het in juli gehouden Oneweek volgens het bedrijf 275 patenten op, waaronder een navigatiesysteem voor blinden en een systeem om sla sneller te laten groeien.

Maar er moet wel geld verdiend worden

Zoals verwacht biedt de tooling allerlei koppelingen met Microsoft-oplossingen als Visual Studio en Azure clouddiensten. Maar in de toekomst moeten ook links gelegd worden met bibliotheek Github en talen als het populaire Python.