Bij het verdelen van de perssubsidie gaat 24.500 euro naar HackdeOverheid. Dat is wel een stuk minder dan wat het Stimuleringsfonds toekent aan een samenwerkingsverband tussen persbureau's ANP en GPD (800.000 euro) of aan een 'hyperlokaal nieuwsnetwerk' van de Telegraaf (393.810 euro).

Met de subsidie gaat HackdeOverheid op 29 mei een evenement organiseren waarbij ter plekke mashups gemaakt gaan worden van databases met politieke informatie. "We hopen op de dag zelf innovatieve toepassingen te maken", zegt Lex Slaghuis, een van de initiatiefnemers van HackdeOverheid. "De focus ligt op tools die journalisten kunnen helpen politieke artikelen te schrijven."

OpenKvK

Een jaar terug organiseerde HackdeOverheid al een event waarbij overheidsdata 'geremixed' werd in nieuwe prototypes. Daar kwam onder meer OpenKvK uit voort, een site die het zoeken door de database van de Kamer van Koophandel moet vermakkelijken.

HackdeOverheid laat zich bij het maken van mashups inspireren door de 'open data'-beweging in Groot-Brittannië. "Daar staat een topper als Tim Berners-Lee achter de beweging voor open data", legt Slaghuis uit. Mede door Berners-Lee, de uitvinder van het world wide web, heeft de Britse overheid circa 3.000 datasets openbaar gemaakt, zodat ontwikkelaars mashups kunnen maken.

Obama

Slaghuis vindt dat de Nederlandse overheden achterlopen in het beschikbaar stellen van nieuwe informatie. "Obama heeft net besloten dat nieuwe informatiesystemen standaard opengesteld moeten zijn. Dat soort wetgeving is in Nederland totaal nog niet aan de orde."

Het mashupplatform voor overheidsdata is slechts één van de ontvangers van de subsidie die het Stimuleringsfonds voor de Pers toekent. In totaal krijgen 15 projecten steun van het fonds, dat is opgericht door het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Makayama Media B.V., het bedrijf achter Kranten.nl, krijgt 94.189 euro van het fonds. Met dat geld gaat het bedrijf de huidige mobiele apps verbeteren, maar ook applicaties laten ontwikkelen voor alle andere telefoonplatformen.

Subsidie voor betaalmuur

Het Nederlands Dagblad krijgt 365.000 euro toebedeeld voor het project 'Kastanje uit het vuur', waarbij de krant een betaalmuur wil opzetten. De krant heeft subsidie aangevraagd omdat het verwacht dat door de betaalde toegang het aantal websitebezoekers en mede hierdoor de advertentie-inkomsten zullen dalen.