Allemaal om de beperkte beveiliging van internet aan te tonen, meldt het Belgische dagblad De Standaard.

De hacker noemt zichzelf 'de echte ReDaTtAcK', zijn ware identiteit wil hij niet prijsgeven. "Daarmee zou ik ingaan tegen de ongeschreven code dat hackers altijd vasthouden aan hun anonimiteit. Een code die ReDaTtAcK schandelijk heeft geschonden. Daarom neem ik zonder scrupules zijn schuilnaam over," aldus de computerkraker tegen De Standaard.

Enkel zijn leeftijd en beroep wil hij wel kwijt, 22 jaar en computerdeskundige. "Ik hoef me ook niet bekend te maken, laat de ordediensten maar eens tonen of ze me kunnen vinden."

Frans Devaere gebruikte vorige maand de alias ReDaTtAcK toen hij inbrak bij onder meer de Generale Bank, de grootste bank van België. (Zie nieuws van 23 augustus.)

Eind vorige week stuurde de 'echte ReDaTtAcK' e-mails naar journalisten van De Standaard, waarin hij de gebrekkige internetbeveiliging aanviel. "Politie en rijkswacht zullen altijd machteloos blijven toekijken," schreef hij.

In een telefoontje aan het Belgische dagblad onthulde 'de echte ReDaTtAcK' maandag zijn plannen. "Om te bewijzen dat ik de systemen van zowel Belgacom als Electrabel heb gekraakt, zal ik woensdag twee acties uitvoeren. Ik zal een lijst van geheime telefoonnummers publiceren en heel het elektriciteitsnet gedurende drie uur platleggen."

Volgens De Standaard klinkt de hacker 'bijzonder overtuigd van zijn stuk'. "Belgacom en Electrabel moeten heel erg ongerust zijn."

De bedoeling van de computerkraker is het afdwingen van maatregelen van de overheid. Beveiliging van computersystemen moet van hem wettelijk geregeld worden. "Mijn bedoeling is de overheid eindelijk eens goed wakker te schudden en de bevolking erop wijzen dat onze samenleving helemaal niet zo veilig is."