Mitnick werd in 1995 gearresteerd door de FBI. De inmiddels 36-jarige hacker werd gezocht voor de miljoenenschade die hij bij grote bedrijven als Motorola, Nokia, Sun Microsystems en Novell zou hebben aangericht door software te stelen en informatie op de computers van de bedrijven te veranderen. De FBI vond na een verwoede zoektocht van drie jaar uiteindelijk digitale 'vingerafdrukken' van Mitnick in een appartement in North Carolina.

Mitnick, een van de beruchtste hackers ter wereld, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. In januari kwam hij vrij, op voorwaarde dat hij werk vond ergens ver weg van computers, mobiele telefoons of welk apparaat dan ook waarmee hij zich op internet zou kunnen begeven.

De hacker heeft die voorwaarde aangevochten en is deze week door een federale rechter in het gelijk gesteld. Mitnick wilde schrijven en lezingen geven over computers en dat is hem nu toegestaan.

De rechter heeft een lijst met computergerelateerde activiteiten opgesteld die Mitnick nu mag uitoefenen. Voor de website Contentville van uitgever Steven Brill mag hij, zoals hij wilde, een column schrijven. Verder mag hij een lezing geven over computerbeveiliging op een conferentie in Los Angeles en kan hij als consultant aan het werk voor een televisieprogramma over computers of voor een bedrijf dat zich bezighoudt met, jawel, beveiliging van informatie.