Eigenaren van een Raspberry Pi kunnen hun apparaat uitbreiden met een superklein 'breakout board'. Hacker en computermaker Joe Walnes heeft het ontwerp gepubliceerd waarmee met behulp van een 2 millimeter hoge add-on randapparatuur op een eenvoudige manier kan worden aangesloten op de open source mini-pc.

Nieuwe poorten

De add-on is omgedoopt tot Pi Crust en herstructureert in wezen alle oorspronkelijk pins waardoor er nieuw gelabelde signaalgroepen ontstaan - zoals GPIO, I2C, SPI, UART en power - die eenvoudiger communiceren met aangesloten hardware. Daardoor ontstaan er nieuwe poorten waarmee het inmiddels brede scala aan randapparatuur (printers, grafische kaarten, harddrives, etc.) eenvoudig en direct kunnen worden aangesloten op de Raspberry Pi:


Klik voor groot

Voor de liefhebbers is het compacte opzetstuk ook zelf te maken. Walnes heeft de onderdelen en instructies voor de Pi Crust uiteen gezet op zijn website. Ook is er een pagina waarop de verschillende manieren van aansluiten staan.

Nederlandse inbreng

Eerder kwam de Nederlandse chipontwerper Gert van Loo met een vergelijkbaar stukje hardware dat het aantal aansluitmogelijkheden vergroot. 'Gertboard' wordt inmiddels zelfs in meerdere landen verkocht maar is zoals wel meer Raspberry Pi-producten tijdelijk niet te verkrijgen.


Klik voor groot
Want de Raspberry Pi, verkrijgbaar in twee modellen, blijft een gewild apparaat: Onlangs kreeg Model B van de mini-pc een verdubbeling van het werkgeheugen. De mini-pc, die oorspronkelijk bedoeld is ter stimulering van het computeronderwijs, kan daardoor gemakkelijker functioneren als basis voor een allround computer.