Vorig jaar was bekend geworden dat een hacker in 2005 voor 15.000 dollar in opdracht van de Amerikaanse filmbond MPAA geheime informatie van TorrentSpy-servers en van de e-mailaccounts van het management van het bedrijf had gestolen. De oprichter van de TorrentSpy, Justin Bunnell, heeft de MPAA hierop aangeklaagd vanwege onrechtmatig verkregen bewijs. Later kwam eveneens aan het licht dat een oude bekende, de Canadees Robert Anderson, erachter zat.

Rijk

In een interview met Wired vertelt Anderson nu openhartig over de wijze waarop de MPAA hem indertijd inhuurde. "We zullen je belonen met een betaalde baan, een huis, auto, alles wat je maar wilt [...] als je Hollywood voor ons redt, kan je rijk en machtig worden".

Woordvoerder Elizabeth Kaltman van de organisatie ontkent niet dat de hacker is betaald voor zijn diensten. Zij houdt vol niet te hebben geweten dat de informatie was gestolen. De hacker Anderson beweert dat de filmindustrie erg ver gaat de oorlog tegen online piraterij. "Mijn overeenkomst met de MPAA moest geheim blijven".

Trots

Nadat in het voorjaar van 2005 een online advertentieonderneming met Bunnell was mislukt, stelde Anderson aan de MPAA voor een antipiraterijcampagne op te zetten. Daarnaast zou hij gevoelige informatie over TorrentSpy leveren, mits het goed betaalde. Het hoofd juridische zaken van de MPAA was wel geïnteresseerd. "Het maakt ons niet uit hoe je de informatie verkrijgt", zou hij hem hebben gezegd. Met enige trots vertelt Anderson hoe hij inbrak in de e-mailserver van TorrentSpy om e-mails met vertrouwelijke informatie te onderscheppen.

Na zijn diensten voor de MPAA liet de organisatie Anderson vallen. Gefrustreerd biechtte Anderson een jaar later zijn diefstal op aan TorrentSpy-directeur Bunnell. Diens aanklacht tegen de onrechtmatige praktijken van MPAA werd niet in behandeling genomen door de rechter. De gestolen informatie mag gewoon gebruikt worden in de copyrightzaak van MPAA tegen TorrentSpy, die nog steeds voortduurt.