Floris Knol is een druk baasje: na de recente inbraak in het netwerk van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (zie OBA weer open en bloot) heeft de hacker vandaag weer elders op het Internet toegeslagen. FLK doet ons de groeten vanaf mailaccounts die hij heeft gevonden op servers van Proficient Systems & Consultants. Volgens Jeroen van Gennip van het Delftse bedrijf hebben hackers een handvol wachtwoorden weten te bemachtigen van gebruikers van de mailinglist info.prof.nl vanaf de systemen van Vuurwerk. Hoe dat is gebeurd is Van Gennip nog niet duidelijk: de provider is dan ook om opheldering gevraagd. Proficient zal bij justitie aangifte doen van computervredebreuk.

Van stuurboordzijde nadert de Henri Dunant: van bakboord een ijsberg. Wie heeft er voorrang?: deelnemers aan het eindexamen Klein Vaarbewijs I en II kunnen morgen dankzij het Internet meteen zien of zij geslaagd zijn. Het Koninklijk Nederlands Watersportverbond zet de voorlopige antwoorden zaterdag om 18.00 uur op zijn website. Kandidaten moeten wel even goed opletten dat ze de antwoorden van de juiste versie – 1, 2 of 3 – raadplegen.

Hackers hebben het ook gemunt op de populaire instant boodschappenjongen ICQ. Het blijkt mogelijk om de wachtwoorden te kapen van gebruikers van ICQ, terwijl ze zijn ingelogd op de servers van Mirabilis. De Israelische producent van ICQ blijkt al enige tijd op de hoogte te zijn van de bug, maar heeft er nog niets tegen ondernomen. Wel blijkt het sinds woensdag niet meer mogelijk voor gebruikers om zelf hun wachtwoord te wijzigen. Volgens Rootshell, een nieuwsbrief over computerbeveiliging, zijn er nu vier methoden ontdekt om ICQ-accounts te kapen.

De officier van justitie in München heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis dat vorige week is uitgesproken tegen de ex-manager van Compuserve Duitsland (zie Censor versus Compuserve). Een rechter veroordeelde Felix Somm tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 100.000 DM omdat Somm kinderporno zou hebben toegelaten op de servers van de online-dienst. Justitie had om vrijspraak gevraagd, omdat volgens een nieuwe wet providers niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor illegale zaken die via het Internet worden verspreid.

Het Vaticaan vermoedt dat zo'n acht miljoen Chinezen in het geheim smachten naar Gods woord. Om die reden is Fides, de nieuwsdienst van de katholieke moederkerk, een webpagina met wekelijks nieuws begonnen in het Chinees. De eerste editie bevat berichten over de politieke troebelen in Indonesië en de kernproeven in India en Pakistan. Of het nieuws de doelgroep zal bereiken wordt betwijfeld: amper 820.000 van de één miljard Chinezen beschikt over een Internet-verbinding. Verder zijn de providers in de volksrepubliek op de vingers van één hand te tellen, terwijl websites die verdacht worden van anti-Chinese sympathieën worden weggefilterd.