Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. De straf die De V. heeft gekregen komt overeen met de eis die de advocaat-generaal in hoger beroep tegen hem had geëist.

Het hof acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het onbereikbaar en onbruikbaar maken van servers en websites van de overheid door middel van ddos-aanvallen. Naast de aanvallen op de overheidssites was de hackersgroep 0x1fe ook verantwoordelijk voor het platleggen van Speurders (van De Telegraaf) en het weblog Geenstijl.nl.

De V. is schuldig bevonden aan alle feiten die hem ten laste waren gelegd. Daarvoor krijgt hij een gevangenisstraf van zes maanden en 38 dagen. De zes maanden zijn voorwaardelijk. De periode van 38 dagen komen overeen met de periode die hij in voorarrest heeft gezeten. Wat rest is een taakstraf van 240 uur.

Van de drie medeverdachten heeft alleen Martijn H. een straf gekregen die gelijk was met de eis in hoger beroep. De andere twee Nabil A. en Daniël D. kregen een iets lagere straf. Verdachte Martijn H. heeft een celstraf van zes maanden en 29 dagen gekregen, waarvan zes maanden voorwaardelijk en met aftrek van voorarrest. De rechter vindt bovendien een taakstraf van 100 uur gepast. Ook wordt H. verplicht onder toezicht van de reclassering gesteld.

Nabil A. heeft op dezelfde manier een taakstraf van 100 uur gekregen terwijl er in hoger beroep een taakstraf van 120 uur was geëist. De vierde verdachte Daniël D. is veroordeeld tot een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden en een taakstraf van 80 uur. Volgens het hof heeft hij slechts een gering aandeel in de aanvallen gehad en is hij bovendien nog minderjarig.

Aanvallen

Eric de V. trad tijdens de aanvallen in oktober 2004 op als woordvoerder van de groep 0x1fe. Hij stuurde een bericht naar persbureau ANP om de distributed denial of service (ddos) aanvallen op Overheid.nl op te eisen.

Het hof is van oordeel dat de verdachten niet alleen de beoogde server(s) en websites hebben getroffen, maar ook andere diensten die daarvan afhankelijk waren. "Dit heeft grote financiële schade veroorzaakt en de betrokkenen voor kortere of langere tijd ernstig gehinderd in hun bedrijfsvoering of andere internetgerelateerde bezigheden", aldus de rechter.

De computers die bij de verdachten in beslag zijn genomen, zijn verbeurd verklaard.